3 slimme oplossingen tegen nepnieuws

Nepnieuws verspreidt zich zes keer sneller dan betrouwbaar nieuws. Wat kunnen we doen tegen fake news? Deze drie opvallende stunts helpen. Hopelijk.

Misverstand over nepnieuws

Hoe bestrijd je nepnieuws het beste? Door iemand te vertellen dat wat hij/zij gelooft, niet waar is? Fout. Het is niet voldoende om iemand simpelweg de feiten te presenteren. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat het soms niet uitmaakt hoeveel onderzoeken er gepresenteerd worden; iemand kan zich toch blijven vastklampen aan complotten en andere waanideeën.

Daarbij is het belangrijk om respectvol, met mededogen en empathie het gesprek aan te gaan. Niemand wil luisteren naar iemand die simpelweg beweert dat zijn overtuigingen compleet gestoord zijn. Daarom zijn deze drie creatieve, opvallende initiatieven tegen nepnieuws de moeite waard. Hopelijk hebben ze succes.

1: Call Russia

Een groep Litouwers lanceerde een wel erg creatief initiatief om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. Russischsprekende inwoners van andere landen werden opgeroepen om Russische inwoners te bellen. Het doel: Russen met elkaar te laten communiceren, waar ze ook zijn, in een poging de oorlog in Oekraïne te stoppen. “Ik denk dat de enige mensen die deze oorlog kunnen stoppen Russische burgers zijn”, aldus Paulius Senuta, een van de initiatiefnemers. Er wordt gebeld naar een database van 40 miljoen Russische nummers, in de hoop het gesprek aan te kunnen gaan over de oorlog.

2: Spel tegen nepnieuws

Kruip in de huid van een nepnieuwsmaker en word maker van nepnieuws in het spel Slecht Nieuws van de Nederlandse NGO DROG. Het spel draait om het verzamelen van zoveel mogelijk volgers. Als je ze teleurstelt of té overduidelijk liegt, verlies je je geloofwaardigheid – en het spel. Als je iets zelf doet snap je hoe het werkt, zo redeneert DROG. In dit spel zet je een nieuwssite op en beweeg je je in de schimmige wereld van fake news misleiding. Zo leer je de tactieken en methodes herkennen. Zo bouw je meer weerstand op tegen valse informatie.

Harmony Square is een ander spel dat manipulatietechnieken aan het licht wil brengen, voornamelijk bij jongeren. Spelers krijgen de rol van Chef Desinformatie in Harmony Square, een fictief dorp. Ze moeten zo snel mogelijk de rust en vrede in het dorp te verstoren, door met nepnieuws verdeeldheid aan te wakkeren. Onderzoek toont aan dat het werk: deelnemers herkennen sneller manipulatietechnieken in social media-content.

3: TikTokkers tegen nepnieuws

“Jongeren die hun nieuws vooral van sociale media halen, gaan niet bij Reuters controleren of dat wat ze net hebben gezien klopt. Je moet je factchecks verspreiden op de plek waar ook het nepnieuws wordt gedeeld”, vertelt Marieke Kuypers aan VillaMedia. Ze bestrijdt nepnieuws al op TikTok en gaat dat nu ook doen voor de NPO, bij Pointer. Ook internationaal zijn er veel TikTokkers die nepnieuws ontkrachten, want ook Gen Z is niet immuun voor fake news.

Tot slot

Zijn er andere initiatieven die zich inzetten tegen de verspreiding van nep nieuws die ik vergeten ben te vermelden? Stuur me een berichtje via info apenstaart aaronmirck.com.

Vraag nu gemakkelijk & snel een offerte aan

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Menu