Afgeleid en gestrest door je smartphone? Dit is de oplossing

Wat je vandaag ook van plan bent, er komt waarschijnlijk één ding tussen. Dat is je telefoon. We hebben dagelijks zo’n 2 uur en 15 minuten aan schermtijd. Jaarlijks zijn dat zo’n 34 volle dagen, een dikke maand. Bedenk eens wat je met al die tijd kan doen. Deze tips helpen je minder afgeleid en gestrest worden door alle meldingen op je smartphone.

Tip 1: Leg je telefoon weg

Je telefoon leidt je af. Zelfs als hij uitstaat. Zolang hij in je zichtbeeld is, ben je onbewust toch benieuwd of er nieuwe meldingen binnen zijn gekomen. Daarom pakken we elke dag gemiddeld onze telefoon zo’n 70 keer op.

De oplossing is simpel. Verminder afleiding door de telefoon uit het zicht te verbergen. Bijvoorbeeld in een la, jaszak of tas. Werkt dat nog niet? Leg hem dan in een andere kamer.

Tip 2: Schakel meldingen voor apps uit

Meldingen trekken je aandacht, ongeacht het belang van de meldingen. Daardoor raak je tijdens een werkdag vaak afgeleid, terwijl dat niet nodig is.

Pak je aandacht terug, door meldingen uit te schakelen voor apps die je niet nodig hebt. Schakel meldingen uit, bijvoorbeeld voor social media, apps, nieuws en email. Je krijgt veel meer gedaan als je meldingen voor Instagram, Facebook, TikTok en LinkedIn uitschakelt. Het tegendeel is ook waar. het is een wonder dat je nog iets gedaan krijgt, als je meldingen niet uit hebt staan.

Tip 3: Zet ‘Do not disturb’ aan

Na het uitschakelen van meldingen voor apps die geen waarde toevoegen, zijn er nog steeds apps waarvan je soms meldingen wilt ontvangen. Bedenk wanneer meldingen zijn toegestaan en wanneer ze niet goed uitkomen, bijvoorbeeld onder werktijd.

Je wilt meldingen ontvangen van apps die belangrijk zijn, maar niet de hele tijd. Een melding van een taxi of bezorg-app kan handig zijn als je die bestelt, maar niet als je bezig bent met belangrijk werk.

Tip 4: Verwijder apps die je afleiden

Je opent je telefoon om iets werkgerelateerds te vinden. Op je startscherm zie je Instagram staan en je denkt ‘ik kijk even snel’. De afleiding wordt veroorzaakt doordat de app zichtbaar is zodra je je telefoon ontgrendelt.

Dat kan slimmer.

Als je de app niet ziet, kan hij je ook niet afleiden. Plaats apps die je afleiden in een mapje op je telefoon, verwijder ze van het homescreen of gooi ze helemaal van je telefoon. Waarom zou je op elk moment van de dag op Instagram moeten kunnen?

Tip 5: Kies voor een nieuws dieet

Nog even over die verslavende apps. Als je, zoals ik, snel last krijgt van FOMO, wil je toch even rondkijken op de site van de NOS, Instagram, Twitter, LinkedIn of TikTok. De vraag is alleen hoe je die (social) media checkt, zonder er uren aan kwijt te zijn.

Een nieuws dieet helpt je daarbij. Spreek met je zelf af dat je dagelijks een aantal nieuws- en social media mag bekijken, bijvoorbeeld aan het begin of einde van je werkdag. Zo blijf je op de hoogte, maar zoeft er niet een uur voorbij als je langs nieuws en social media sites klikt.

Tip 6: Neem echte pauzes

Na het beantwoorden van zeven lastige emails verdien je wel een beloning/pauze, toch? Het is verleidelijk om naar Facebook, LinkedIn, Twitter of Instagram door te klikken. Lekker wat dopamine scoren.

Voor je het weet ben je 50 minuten verder en rusten je hersenen niet uit van die vermoeiende emails. Beter is het om echte pauze te nemen. Loop een rondje, sta even op of staar desnoods uit het raam. Serieus. Voor je hersenen is het nog beter om niets te doen dan op social media rond te kijken. Onthoud dat.

Tip 7: Ga vaker en voor langere tijd offline

Hoe ziet het leven zonder smartphone er uit? Dat ontdekten studenten die een week zonder telefoon door het leven gingen. Deze effecten zijn stuk voor stuk een prima argument om een week offline te gaan:

  • Langer en dieper slapen.
  • Meer concentratie en aandacht.
  • Meer creativiteit en zelfvertrouwen.
  • Diepzinnigere gesprekken.
  • Meer rust in je hoofd: ‘Je leeft alsof je op vakantie bent’, zei een van de studenten.
  • Meer tijd om dingen te verwerken, waardoor je meer inzichten krijgt.
  • ‘Het maakt je meer vergevingsgezind naar jezelf en naar anderen toe’, vertelt een andere student.

Misschien is de beste productiviteit-hack geen slimme app, maar wat meer momenten zonder smartphone.

Tip 8: Koop een wekker

Het klinkt vast als een huis-tuin-en-keuken-tip, maar veel mensen gebruiken hun telefoon als wekker. Daardoor gaan ze naar bed met hun telefoon en staan ze er mee op. Zonde, want je wil eigenlijk je dag niet beginnen of eindigen met je smartphone.

Koop een wekker. Gebruik hem. Laat je telefoon met rust, een uur voor je naar bed gaat en minstens het eerste half uur dat je wakker bent. Het vermindert je stressniveau gigantisch.

Tip 9: Bespreek wanneer je onbereikbaar mag zijn

Een van de redenen waarom we zo vastgegroeid zijn aan onze telefoon, is doordat we het idee hebben dat we altijd bereikbaar moeten zijn. Dat heeft te maken met de lockdowns, toen de grenzen tussen werk en privé vervaagden.

Daarom is het nodig om te bespreken wanneer je wel en niet bereikbaar zou moeten zijn. Trouwens, er zijn nog veel meer dingen die je met je collega’s moet bespreken als het aankomt op digitale communicatie. Welke dat zijn? Dat lees je hier.

Benieuwd naar andere tips voor minder afleiding?

Zoek je naar nog meer tips en trucs voor minder afleiding? Volg dan de keynote/training die ik geef vanuit Aandachtswerk, waar je meer van dit soort handigheden leert. Het zorgt ervoor dat je werkweek er niet meer zo uitziet:

De gemiddelde werkweek

Het doel: zorgen dat je veel meer belangrijk werk gedaan krijgt, minder afgeleid en gestrest bent. Dat ziet er zo uit:

Een idealere werkweek

Tijdens onze werkdag worden we namelijk afgeleid door talloze berichten, appjes en mailtjes. We zijn te veel met onze mailbox bezig en zitten in te veel en te lange meetings. Daardoor komen we niet toe aan ons eigenlijke werk, wat onnodig lange dagen en stress veroorzaakt. Dat gaat ten koste van je productiviteit en werkgeluk. In de keynote/training die ik geef vanuit Aandachtswerk leer ik organisaties hoe ze zich wapenen tegen alle afleiding en meer impact maken. Meer weten? Neem contact op.

Vraag nu gemakkelijk & snel een offerte aan

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Menu