In deze blogs leer je alles over de invloed van technologie op ons dagelijks leven. En hoe je bewuster om kan gaan met technologie.
-
Elke dag drie uur bezig met werkmail – dit is de oplossing
Elke werkdag ben je gemiddeld drie uur bezig met werkmail mailbox. In dit artikel ontdek je hoe jij en je collega’s meer werk gedaan krijgen, door minder met de mailbox bezig te zijn.
-
Lange termijn aandelenbeurs zorgt voor betere technologie
Als je in de technologiesector werkt, is de kans groot dat je Eric Ries kent. Hij schreef de bestseller Lean Startup, de bijbel voor elke startup-founder. Tien jaar nadat Ries zijn Lean Startup uitbracht, kwam hij tot inkeer en lanceerde hij de Long-Term Stock Exchange. Dit idee kan de wereld veranderen. Ten goede.
-
VVD wil TikTok verbieden; dat is halfslachtig en hypocriet
De VVD wil TikTok verbieden. In Het Parool leg ik uit waarom het halfslachtig en hypocriet is om dit platform in de ban te doen.
-
In de Telegraaf: Telefoonverbod in de klas is goed plan
De Telegraaf vroeg me naar mijn visie op het telefoonverbod in de klas. Het is tijd voor een strenger smartphone-regime binnen en buiten het klaslokaal.
-
Nooit meer afgeleid en gestrest door meldingen op je desktop
Word je te vaak afgeleid door meldingen op je desktop? (Dat is computer of laptop). Hier ontdek je een paar handige trucs om meer werk gedaan te krijgen en minder gestrest en afgeleid te worden.
-
Dankzij deze zes vragen heb je nooit meer te veel meetings
Je hebt te lange, te veel en te slechte meetings. Daardoor kom je niet aan je echte werk toe. Dat kan beter. Door deze zes vragen (hardop!) te stellen, heb je nooit meer te veel meetings. Last van te veel meetings Deze meeting had een email kunnen zijn. Die gedachte heb je vast wel eens… Lees verder Dankzij deze zes vragen heb je nooit meer te veel meetings
-
Afgeleid en gestrest door je smartphone? Dit is de oplossing
Wat je vandaag ook van plan bent, er komt waarschijnlijk één ding tussen. Dat is je telefoon. We hebben dagelijks zo’n 2 uur en 15 minuten aan schermtijd. Jaarlijks zijn dat zo’n 34 volle dagen, een dikke maand. Bedenk eens wat je met al die tijd kan doen. Deze tips helpen je minder afgeleid en… Lees verder Afgeleid en gestrest door je smartphone? Dit is de oplossing
-
Vijf verborgen e-mail trucs die je leven makkelijker maken
Je mailbox kent veel verborgen trucs, die je werkende leven een stuk makkelijker maken. Welke dat zijn? Ontdek een aantal verborgen knoppen, slimme functies en andere handige e-mail trucs.
-
Nooit meer gedoe om werk mails en apps
Heb je wel eens te horen gekregen dat je te laat op werk mails of apps reageerde? Of baal je dat anderen zo slecht bereikbaar zijn? Dan heb je waarschijnlijk (nog) geen goede afspraken met je collega’s gemaakt over digitale communicatie. Ontdek hoe je dat aanpakt.
-
Slimmer mailen: niet meer afgeleid of gestrest door e-mail
Elke dag besteden we bijna 2,5 uur aan het beantwoorden en versturen van mails. Tijd die je liever op een andere manier besteedt. Met deze negen tips ben je minder gestrest en afgeleid door alle inkomende e-mail. En kom je toe aan je échte werk.
-
Er is nooit genoeg tijd. Zo benut je de schaarse tijd beter
Onze tijd op aarde is belachelijk kort. We hebben gemiddeld zo’n 4000 weken, om precies te zijn. Hoe benut je die tijd nog beter?
-
Van Bol tot flitsbezorgers: is het tijd voor bestelschaamte?
Het boek Niet appen tijdens het eten uit maakt je wegwijs in het digitale tijdperk. Hieronder vind je een voorpublicatie uit deze moderne etiquette-gids en ontdek je het antwoord op de vraag: ‘We laten steeds vaker ons eten of boodschappen bezorgen. Is dat oké?’ Ontdek hoe het nou écht zit met flitsbezorgers en of het tijd is voor… Lees verder Van Bol tot flitsbezorgers: is het tijd voor bestelschaamte?
-
Mailstress? Dé truc voor een minder volle mailbox
Je bent te veel tijd kwijt met je mailbox en dat komt onder meer doordat je te veel mails in je inbox krijgt. Daar valt wat aan te doen. In dit artikel (en in de keynote/training Master Your Workweek) ontdek je dé truc voor een minder volle mailbox.
-
Het internet is stuk – zo leer je hoe je het kan repareren
Het internet is stuk. We hebben de techreuzen de sleutel tot ons digitale leven en thuis gegeven. De macht moet weer terug naar de burger, maar waar te beginnen? Nou, met een cursus van oa Waag en de HvA: samen repareren we het internet.
-
Tech-etiquette: je opent op werk een ongepaste site. Wat nu?
Tech-etiquette: je opent op werk een ongepaste site. Wat nu?
-
Ik ben digital nomad. Hoe ga ik om met jaloerse collega’s?
Het boek Niet appen tijdens het eten uit maakt je wegwijs in het digitale tijdperk. Hieronder vind je een voorpublicatie uit deze moderne etiquette-gids en ontdek je het antwoord op de vraag: ‘Ik ben digital nomad. Hoe ga ik om met jaloerse collega’s?’
-
Tech etiquette: beperk schermtijd, ga vaker een week offline
Het boek Niet appen tijdens het eten uit maakt je wegwijs in het digitale tijdperk. Hieronder vind je een voorpublicatie uit deze moderne etiquette-gids en ontdek je het antwoord op de vraag: ‘Steeds meer mensen gaan een week offline. Zou dat ook iets voor mij zijn?’ Ontdek tips voor minder schermtijd.
-
Voorpublicatie: Hoe heurt het tijdens een zakelijke meeting? 
In november komt Niet appen tijdens het eten uit. Deze moderne etiquette-gids maakt je wegwijs in het digitale tijdperk. Hieronder vind je een voorpublicatie uit het boek, dat antwoord geeft op de vraag: hoe heurt het tijdens een virtuele, zakelijke meeting?
-
Voorpublicatie: vijf principes voor goede tech-etiquette
In november komt Niet appen tijdens het eten uit. Deze moderne etiquette-gids maakt je wegwijs in het digitale tijdperk. Hieronder vind je een voorpublicatie van de conclusie van het boek, waarin we vijf onmisbare principes voor tech-etiquette formuleren.
-
In het Parool: ‘Publiek geeft wél om data en privacy’
Het beeld dat mensen niet geïnteresseerd zijn in wat er met hun data gebeurt, is achterhaald, betoog ik in Het Parool. Zouden data en privacy dan toch eindelijk hoger op de politieke agenda komen?
-
Tijd voor een nieuw verhaal over AI
In het vakblad voor ingenieurs, De Ingenieur, riep ik op tot een kritischere blik op AI. En nuanceer ik het beeld dat robots ons werk overnemen; ze veranderen het. Tijd voor een nieuw verhaal over AI.
-
Tien tips voor meer online privacy en veiligheid
Surfen zonder dat Google meekijkt en je geen zorgen meer maken dat je wachtwoorden gehackt zijn. Klinkt relaxt, toch? Daarom deel ik tien tips voor meer online privacy en veiligheid. En ze zijn ook nog eens hartstikke gratis.
-
Mijn Boeken-uit-legger staat op de longlist van Renew the Book 2022
Leuk nieuws! Waar ik stiekem best trots op ben. Mijn poging om poëzie toegankelijker te maken is genomineerd voor Renew The Book, een innovatieprijs in het boekenvak.
-
In HP/ De Tijd: Een duik in de Metaverse
Volgens trendwatchers vergaderen we straks in de Metaverse. Hebben ze gelijk of zal deze virtual reality toch een energieverslindende hype blijken? Die vraag probeer ik te beantwoorden in een longread in HP/ De Tijd.
-
In HP/De Tijd: op vakantie van je smartphone
Steeds meer mensen gaan offline tijdens hun vakantie of kiezen een bestemming zonder bereik. In HP/De Tijd geef ik tips voor een vakantie van je smartphone.
-
Interview en performance bij stichting Granate
Granate is een stichting die het werk van woordkunstenaars zichtbaarder wil maken. Ze maakten een (hele coole) video van een interview en performance van mijn werk. Die vind je hier.
-
Moeten media stoppen met het ontkrachten van nepnieuws?
Ook het factchecken van een complot, zorgt ervoor dat het complot zich verder verspreidt. Moeten media stoppen met het ontkrachten van nepnieuws? Dit stuk verscheen eerder in Het Parool.
-
De belangrijkste oplossingen voor een telefoonverslaving
We gebruiken ons telefoon steeds meer en steeds meer mensen zijn zelfs verslaafd aan hun telefoon. Dit zijn de belangrijkste oplossingen voor een telefoonverslaving.
-
3 slimme oplossingen tegen nepnieuws
Nep nieuws verspreidt zich zes keer sneller dan betrouwbaar nieuws. Wat kunnen we doen tegen fake news? Deze drie opvallende stunts helpen. Hopelijk.
-
Alles wat je moet weten over nepnieuws
Nepnieuws bedreigt onze democratie – en verspreidt zich zes keer sneller op social media dan echt nieuws. In dit artikel: alles wat je moet weten over fake news.
-
In Het Parool: Is dit het einde van privacy in Europa?
Betekenen de oorlog in Oekraïne en het bestrijden van misdaad het einde van privacy in Europa? Die vraag beantwoord ik in het Parool en op Joop.nl.
-
Het effect van een week zonder smartphone
Filosoof Hans Schnitzler liet zijn studenten een week lang zonder smartphone door het leven gaan. Het resultaat is verbluffend. Dit gebeurt er als je een week je telefoon weglegt.
-
De beste tips voor minder schermtijd
We hebben onze telefoon gemiddeld drie uur per dag in onze handen. Dat is ongeveer 45 dagen, anderhalve maand, aan schermtijd per jaar. Deze tips zorgen voor minder schermtijd.
-
Zeven dingen die Mo Gawdat je leert over AI
Straks is AI slimmer dan de mens. Dat beschrijft voormalig Google-topman Mo Gawdat in zijn boek ‘Griezelig slim’. Of valt de mens nog te redden?
-
Oorlog in Oekraïne ook online (op Maps en Twitch)
De oorlog in Oekraïne vindt inmiddels ook online plaats. Denk aan Twitch-livestreams van de oorlog en hoe China Oekraïne hackte voor de oorlog begon. Dit is een oorlog 2.0.
-
Keynote: gaat technologie onze problemen oplossen?
In deze keynote een antwoord op de vraag: Gaat technologie onze problemen oplossen? Ik geloofde altijd dat technologie het antwoord is op al onze vragen. Tot ik tot inkeer kwam.
-
5 tips voor een internet zonder afleiding
Niet elke 5,2 seconden naar Insta of Twitter gaan. Klinkt goed, toch? Deze tips voor minder online afleiding helpen je op weg.
-
In Elsevier Weekblad: Overheid, leer van Tikkie
De overheidscommunicatie kan nog veel leren van de populaire betaalapp Tikkie. Dat schrijf ik in Elsevier Weekblad.
-
Wanneer kiest tech voor 7 vinkjes? Tijd voor diversiteit in tech
Ik schreef een stuk over diversiteit in de technologie-sector. Het verscheen eerder op Joop.nl. Wanneer zouden tech-bedrijven en investeringsfondsen kiezen voor echte diversiteit? Hoog tijd voor meer diversiteit in tech.
-
Reacties op Dit algoritme deugt niet
In oktober 2021 publiceerde ik een dichtbundel over technologie en jongeren: Dit algoritme deugt niet. Dit zijn de reacties en recensies.
-
Mijn eerste NFT: geen dada, maar data-kunst
Digitale kunstwerken gaan voor miljoenen over de toonbank. Zijn NFT’s een hype of juist een oplossing voor de noodlijdende kunstsector? Ik dompelde me onder in de wereld van digitale kunstwerken en stond versteld van het hyper-kapitalisme dat deze kunstvorm lijkt vorm te geven. Over NFT, kunstwerken vol valutajargon en overenthousiaste crypto-bro’s.
-
Activistische merken kiezen voor Chinese slavernij
Terwijl de schijnwerpers zijn gericht op de Spelen in Peking, ligt bij het OM in Den Haag een aangifte tegen grote kledingmerken die hun spullen in China onder dwang zouden laten vervaardigen door Oeigoeren. Laten we kritischer zijn op onze koopjes, betoog ik in de Telegraaf.
-
Greenwashing van Elon Musk
Elon Musk is een briljante ondernemer, die met onder meer Paypal, Tesla en SpaceX grote zakelijke successen scoorde. Hij is door Time Magazine uitgeroepen tot Person of the Year en wordt gezien als een duurzame ondernemer. Maar maakt hij zich niet schuldig aan greenwashing? (Duurzaamheid als marketingtruc, zonder resultaat.)
-
Dave Chappelle duidt internet in 15 seconden
Eten bestellen, je vakantie boeken een partner ontmoeten en een nieuwe baan vinden. We doen alles online. Maar het internet functioneert al lang niet zoals het ooit bedoeld was. Dave Chappelle duidt het internet in 15 seconden.
-
Hoe innovatief is pronken met NFT’s in de Metaverse nou echt?
Technologie kan de wereld veranderen, of juist bestaande structuren versterken. Buzzwoorden anno nu: de metaverse en NFT’s. Maar hoe vernieuwend is het pronken met dure NFT’s in de Metaverse nou echt?
-
Wat founders kunnen leren van de wasmachine
Elon Musk werd uitgeroepen tot Time Magazine Person of the Year. Toch is er nog een boel dat Musk – en eigenlijk alle founders – kunnen leren van de uitvinding van de wasmachine.
-
Bestorming Tweede Kamer live op NPO
De afgelopen weken is er veel geschreven over de bestorming van het Capitool. Zou dat ooit in Nederland kunnen gebeuren? En welke rol speelt een nieuwe NPO-omroep, Ongehoord Nederland?
-
Blue Monday – succes is geen keuze
Vandaag is het Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Mocht je je vandaag blauwer voelen dan andere maandagen, troost je dan. Ondanks wat je timeline en 30 jaar neoliberalisme je wijs maken: succes is geen keuze. Er is niks mis met je.
-
Top 3 Black Mirror-achtig nieuws uit 2021
Een Amazon-speaker die kinderen levensgevaarlijke opdrachten geeft. De bestorming van het Capitool. En vrouwen die overal ter wereld hetzelfde gezicht krijgen door Instagram. Dit zijn de drie meest Black Mirror-achtige gebeurtenissen van 2021.
-
Vier veelgehoorde misverstanden over technologie
Zijn social media en platformbedrijven nou echt democratischer? En hoe decentraal zijn cryptovaluta in werkelijkheid? Tijd om vier veelgehoorde misverstanden over technologie onder de loep te nemen.
-
Het enige goede voornemen dat ertoe doet: minder schermtijd
Wat je voornemens voor volgend jaar ook zijn, er komt waarschijnlijk één ding tussen. Dat is je telefoon. We hebben dagelijks zo’n 2 uur en 15 minuten aan schermtijd. Jaarlijks zijn dat zo’n 34 volle dagen, een dikke maand. Deze drie stappen helpen je vaker je telefoon neer te leggen.
-
4 tech-trends voor 2022
Technologie verandert onze maatschappij. Welke vier trends gaan ons doen en laten komend jaar vormgeven? Dit is mijn educated guess: het einde van optimalisatie, angst voor algoritmes, een wedloop om de waarheid en het midden raakt nog meer murw.
-
Web3: meer dan mooie beloftes?
Bij elke nieuwe innovatie of technologische revolutie zijn de verwachtingen hooggespannen. Vervolgens blijken we teleurgesteld, bijvoorbeeld wanneer blijkt als social media ons niet dichterbij brengen, maar juist polariserend werken. Tijd voor gezonde scepsis, ook als we het over Web3 hebben.
-
Homo Deliveroo: maaltijd-bezorger betaalt prijs platform-economie
Met verbazing las ik dit boekje. Homo Deliveroo. Da’s geen dienst om homoseksuelen bij je thuis te laten bezorgen, maar een kritische beschouwing van de platform-economie. Lang verhaal kort: Deliveroo en consorten zijn de duivel, tijd dat er betere wetgeving komt.
-
Dit algoritme maakt nieuwe poëzie
Ik schreef een dichtbundel over algoritmes, liet die bewerken door algoritmes en deelde dat vervolgens via de algoritmes van Instagram. Wat er toen gebeurde zal je verbazen! De poëzie gemaakt door AI scoort meer likes – en is soms nog beter ook.