Skip to main content

Hebben we last van AI-FOMO, omdat we het internet destijds onderschatten? Die vraag stel ik mezelf steeds vaker. Zeker na het kijken van dit fragment.

Bill Gates pitcht internet aan David Letterman

Het fragment waarin Bill Gates tevergeefs het internet pitcht aan David Letterman is even historisch als hilarisch. Met de kennis van nu blijkt Letterman niet echt over een glazen bol te beschikken. Dat internet is uiteindelijk nog best populair geworden. Je bent er nu, bijvoorbeeld.

Sterker nog: je bent vaker op het internet dan op je werk. We werken in ons leven gemiddeld 5 tot 8 jaar (als je alle uren achter elkaar plakt). In ons hele leven zijn we gemiddeld 21 jaar online. Denk eens aan alle tijd die je hebt gewerkt. En aan alle tijd die je nog gaat werken. Doe dat keer twee, drie of vier. Zo lang ben je dus op dat internet.

AI-FOMO

Onze reactie op AI lijkt compleet tegenovergesteld. We willen de boot niet nog een keer missen, zijn bang de volgende disruptie niet op tijd in de smiezen te hebben en overbodig gemaakt te worden door capuchon-dragende twintigers.

Deze AI–FOMO komt onder andere voort uit het onderschatten van het internet (en de smartphone). We waren eerst te sceptisch – en laten daarom nu maar alle kritiek varen. Terwijl we best wel iets kritischer mogen zijn op de mogelijkheden, nadelen en ethische dilemma’s rondom AI. Het allerdomste is volgens mij zeggen dat je ‘iets’ met AI wil doen. Je wil een probleem oplossen – en daar kan AI een oplossing voor zijn. Laat je dus niet gek maken door de hype en onthoud: AI is een tool – en geen doel.

Vond je dit interessant? Hier vind je de andere artikelen die ik over AI heb geschreven. Wil je in een lezing of keynote meer te weten komen over AI? Hier vind je meer informatie over mijn lezing Wegwijs in AI.