Skip to main content

Een van de populaire misverstanden over AI, is dat we ‘iets’ met AI moeten doen. Het is een veelbelovende vorm van technologie, dus zou het zonde zijn om kansen te laten liggen. Maar betekent dat ook dat elke organisatie met AI aan de slag moet?

Hypes uit het verleden

Wie herinnert zich nog de 3D-printer? Een technologie die de wereld op z’n kop zou zetten. Denk eens terug aan VR en AR. We zouden met de Bitcoin in elke winkel kunnen afrekenen, toch? Clubhouse zou de toekomst hebben, maar die toekomst bleek toch vooral tot het einde van de lockdown.

Vaak gaat een nieuwe vorm van technologie gepaard met veelbelovende aankondigingen en ronkende persberichten. Ik kan het weten, want ik schreef die persberichten. Ik werkte onder meer voor Inner Circle, Deezer en richtte tech-bedrijf Presscloud op. Nieuwe technologieën worden altijd in de markt gezet als logisch stukje in de puzzel.

Is AI een doel of tool?

Een ander voorbeeld: bedrijven die ‘iets’ met TikTok willen doen. Als je jongeren probeert te bereiken, dan is TikTok een prima platform. Wanneer je een logistiek B2B-bedrijf in de markt zet, is het een minder logische keuze.

Technologie is nooit een doel, maar een tool. Die vlieger gaat ook op bij AI. Dankzij kunstmatige intelligentie kunnen we saai, herhaaldelijk werk automatiseren. Generatieve AI maakt creatieve uitingen. AI is ook handig als je veel data wil analyseren. De vraag is of AI een tool is waar je iets aan hebt, als je niet profiteert van deze oplossingen. Moet een bloemist, wijnhandelaar of voetballer met AI aan de slag?

Waarom is dit belangrijk?

AI wordt vaak gezien als een must voor elke organisatie, maar dat is een misvatting. Eerdere hypes laten zien dat niet alle innovaties relevant worden. AI kan repetitief werk automatiseren, data analyseren en creatieve uitingen genereren. Daar is het handig voor. Het gebruik van AI is echter niet zonder risico of klimaatschade. Onthoud dus: het is een tool en geen doel.

Je kan geen krant of tijdschrift openslaan zonder bericht over AI. Helaas wordt er ook veel onzin over AI verspreid. Ik help je feit van fictie onderscheiden met een gratis e-book, waarvan dit een van de hoofdstukken is. Je leest dit boekje in 30 minuten en die tijdsinvestering is het enige wat dit boekje je kost. Download het boekje hier of via het formulier hieronder. Wil je in een lezing of keynote meer te weten komen over AI? Hier vind je meer informatie over mijn lezing Wegwijs in AI.

[mailerlite_form form_id=1]