Het kiezen van een geschikte spreker over technologie voor je evenement of bijeenkomst is een belangrijke beslissing. Met deze tips vind je sneller een geschikte spreker over technologie.
Bepaal het doel van het evenement
Voordat je op zoek gaat naar een spreker over technologie, is het belangrijk om het doel van je evenement te bepalen. Wil je het publiek informeren, inspireren, motiveren of amuseren? Identificeer de specifieke doelstellingen die je wilt bereiken en deel deze met de spreker.
Door het doel van de presentatie te bepalen, kan je de juiste spreker vinden. Zo zorg je ervoor dat de lezing aansluit bij de behoeften van de doelgroep. Als je niet vooraf de doelen bepaalt, kan de spreker ze immers ook niet behalen.
Identificeer de gewenste expertise en ervaring
Technologie is een breed domein, dus is het belangrijk om de gewenste expertise en ervaring van de spreker te bepalen. Wil je dat de spreker praat over kunstmatige intelligentie (AI), cybersecurity, digitale etiquette of een ander specifiek onderwerp? Zoek naar sprekers die gespecialiseerd zijn in het gewenste technologische domein.
Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de ervaring van de spreker in het spreken voor publiek en het geven van presentaties. Bekijk eerdere keynotes en lezingen terug, zodat je een idee hebt hoe een lezing verloopt. Zo weet je zeker dat hij/zij zich comfortabel voelt voor een groep.
Check referenties van de spreker over technologie
Een goede manier om de geschiktheid van een spreker over technologie te beoordelen, is door de reputatie en referenties van de spreker te onderzoeken. Zoek naar sprekers die bekend staan om hun expertise en professionaliteit.
Lees dus recensies en aanbevelingen van eerdere klanten of organisaties waar de spreker heeft opgetreden. Dit geeft je een idee van de kwaliteit van de presentaties en de impact die een lezing heeft gehad op eerdere evenementen.
Houd rekening met het publiek en de doelgroep
Bij het kiezen van een spreker over technologie is het belangrijk om rekening te houden met het publiek/doelgroep van je evenement. Denk na over het kennisniveau en de achtergrond van het publiek. Wil je dat de spreker zich richt op beginners, gevorderden of een gemengd publiek?
Een goede spreker kan zich aanpassen aan het publiek en complexe technische concepten begrijpelijk maken voor verschillende doelgroepen. Zodra je het kennisniveau van het publiek ontdekt, is het zaak dat te delen met de spreker, zodat hij/zij de lezing hierop kan aanpassen.
Overweeg het beschikbare budget
Het budget is een belangrijke factor bij het kiezen van een spreker over technologie. Bedenk hoeveel je bereid bent uit te geven aan een spreker en zoek naar sprekers die binnen dat budget passen.
Houd er daarbij rekening mee dat de prijs vaak samenhangt met de ervaring en expertise van de spreker. Overweeg of de kosten in verhouding staan tot de kwaliteit en impact die je verwacht van de spreker.
Op zoek naar een spreker over technologie?
Ik ben TEDx-spreker en word vaak gevraagd om lezingen te geven over (de impact van) technologie. Ik schreef diverse boeken over technologie en ben founder van Aandachtswerk, een initiatief om Nederland slimmer te laten werken. Mijn laatste boek is een gids voor moderne etiquette: Niet appen tijdens het eten. Over dit onderwerp gaf ik ook een TEDx-Talk. Hier vind je een overzicht van mijn lezingen, keynotes en workshops. Ik geef lezingen over de volgende onderwerpen:
- AI. Hoe verandert AI ons werk? Wat is AI – en wat is het niet? Ik presenteer 10 mythes over AI en leg uit hoe we ethisch en effectief aan de slag kunnen met AI.
- Digitale etiquette. Hoe heurt het op Zoom, LinkedIn en WhatsApp? We leven in een digitaal tijdperk, dus is het tijd voor digitale etiquette. Eerder gaf ik een TEDxTalk over dit onderwerp. Deze talk combineer ik met een quiz, waarin deelnemers (met groene en rode kaartjes) stemmen of een stelling waar of onwaar is. De winnaar wint eeuwige faam en een gesigneerd exemplaar van het boek. De lezing is informatief en inspirerend, de quiz maakt het interactief en amusant.
- Slimmer werken. De gemiddelde kantoormedewerker is 3 uur per dag aan het mailen, zit 2 uur per dag op social media en 2,5 uur op zijn telefoon. Dat kan toch slimmer? Deze lezing leert het publiek om effectiever te werken, gaat stress en verzuim tegen en zorgt ervoor dat men zich beter kan focussen.