Hoe werkt de samenwerking met een spreker over technologie? Met deze tips optimaliseer je de samenwerking met een spreker over technologie en zorg je ervoor dat de lezing zelf nog beter verloopt.
Verdiep je in de spreker over technologie
Onderzoek wie de spreker is, wat zijn of haar expertise is en welke ervaring de spreker heeft op het gebied van technologie. Bekijk de website van de spreker, lees zijn of haar biografie en bekijk eventuele video’s van eerdere presentaties. Dit helpt je om een idee te krijgen van de achtergrond en kennis van de spreker, wat je kan helpen om de presentatie beter te waarderen.
Door je te verdiepen in de achtergrond van de spreker, verloopt de samenwerking en de lezing nog beter. Zo kan je bijvoorbeeld voorkomen dat de spreker gevraagd wordt naar een onderwerp waar hij eigenlijk geen verstand van heeft.
Bespreek het doel van de lezing met de spreker over technologie
Voordat je aan de slag gaat met een spreker, is het belangrijk om het doel van de presentatie te begrijpen. Wat hoop je dat de bezoekers leren of bereiken door de lezing bij te wonen? Wil je je kennis over een specifiek technologisch onderwerp vergroten, inspireren of ze praktische meegeven?
Door het doel van de presentatie te bepalen, kan je de spreker instrueren. Zo zorg je ervoor dat de lezing aansluit bij de behoeften van de doelgroep. Als je niet vooraf de doelen bepaalt, kan de spreker ze ook niet behalen.
Creëer een boeiende presentatie-omgeving
Heb je een keuze gemaakt voor een bepaalde spreker? Dan wil je die samenwerking optimaliseren. Om het meeste uit de lezing te halen, is het belangrijk om een fijne presentatie-omgeving te creëren.
Zorg ervoor dat de bezoekers de presentatie kunnen bijwonen zonder afleidingen. Regel pen en papier om notities te maken en belangrijke punten op te schrijven. Het laatste wat je als spreker wil, is dat het publiek op zijn telefoon ‘meeschrijft’ maar in feite aan het appen en mailen is.
Test de techniek van de presentatie
Als de spreker gebruikmaakt van technische hulpmiddelen, dan is het belangrijk om te testen of alles goed werkt voordat de presentatie begint. Controleer de apparatuur, zoals de microfoon en beamer, om er zeker van te zijn dat alles goed is aangesloten en functioneert.
Als je vragen hebt over de technische aspecten van de presentatie, neem dan contact op met de spreker voorafgaand aan de presentatie. Bespreek bijvoorbeeld vanaf wiens laptop de presentatie gegeven wordt, of er een klikker of microfoon bij de presentatie nodig is.
Faciliteer interactie met het publiek
Tijdens de presentatie is het belangrijk dat deelnemers actief deelnemen aan de lezing en vragen kunnen stellen als ze die blijken te hebben. Interactie met de spreker en andere deelnemers kan de ervaring verrijken. Het stelt bezoekers in staat om dieper in te gaan op specifieke onderwerpen.
Bespreek met de spreker of hij ruimte heeft voor vragen tijdens of na de lezing. Instrueer het publiek vervolgens, zodat ze op hoogte zijn en weten dat ze vragen mogen stellen. Dat zorgt voor meer betrokkenheid bij de lezing.
Op zoek naar een spreker over technologie?
Ben je op zoek naar een spreker over technologie? Ik word vaak gevraagd om lezingen te geven over (de impact van) technologie. Ik schreef diverse boeken over technologie en ben founder van Aandachtswerk, een initiatief om Nederland slimmer te laten werken. Mijn laatste boek is een gids voor moderne etiquette: Niet appen tijdens het eten. Over dit onderwerp gaf ik ook een TEDx-Talk. Hier vind je een overzicht van mijn lezingen, keynotes en workshops. Ik geef lezingen over de volgende onderwerpen:
- AI. Hoe verandert AI ons werk? Wat is AI – en wat is het niet? Ik presenteer 10 mythes over AI en leg uit hoe we ethisch en effectief aan de slag kunnen met AI.
- Digitale etiquette. Hoe heurt het op Zoom, LinkedIn en WhatsApp? We leven in een digitaal tijdperk, dus is het tijd voor digitale etiquette. Eerder gaf ik een TEDxTalk over dit onderwerp. Deze talk combineer ik met een quiz, waarin deelnemers (met groene en rode kaartjes) stemmen of een stelling waar of onwaar is. De winnaar wint eeuwige faam en een gesigneerd exemplaar van het boek. De lezing is informatief en inspirerend, de quiz maakt het interactief en amusant.
- Slimmer werken. De gemiddelde kantoormedewerker is 3 uur per dag aan het mailen, zit 2 uur per dag op social media en 2,5 uur op zijn telefoon. Dat kan toch slimmer? Deze lezing leert het publiek om effectiever te werken, gaat stress en verzuim tegen en zorgt ervoor dat men zich beter kan focussen.