Skip to main content

Leuk nieuws! Waar ik stiekem best trots op ben. Mijn poging om poëzie toegankelijker te maken is genomineerd voor Renew The Book, een innovatieprijs in het boekenvak.

Boeken-uit-legger

Wie wel eens een dichtbundel opensloeg, zag talloze verwijzingen naar boeken of gebeurtenissen die je niet snel herkent. Dat betekent dus een boel googelen en opzoeken, wil je de gedichten begrijpen. Omdat ik poëzie toegankelijker wil maken, bedacht ik een oplossing: een site waarop de gedichten uit mijn bundel Dit algoritme deugt niet te vinden zijn, met daarbij een aanklikbaar uitleg-vakje. Dat ziet er zo uit:

Dat noemde ik dus maar de Boeken-uit-legger. Een flauwe woordgrap misschien, van boekenlegger. Ik denk en hoop dat deze innovatie een verschil kan maken in de manier waarop poëzie gemaakt en gelezen wordt. Deze innovatieprijs richt zich voornamelijk op schaalbare startups, dus extra leuk dat mijn gratis WordPress-plugin genomineerd is.

Jury over Boeken-uit-legger

Dit schrijft de jury over mijn idee: “Volgens bedenker Aaron Mirck is de boeken-uit-legger met name handig voor teksten waarin verwijzingen staan die niemand kent, zoals in gedichten. Volgens Aaron kan je als je een gedichtenbundel wilt doorgronden niet zonder Google en/of encyclopedieën. Dat maakt dat poëzie volgens hem onnodig ontoegankelijk kan zijn. Boeken-uit-legger maakt gedichten online beschikbaar en voorziet ze van aanklikbare uitleg-vakjes. Zo krijgt de lezer toegang tot de wereld achter het gedicht.”

“Zo wordt poëzie of proza toegankelijk en geschikt voor een groter publiek, zonder dat de dichter er Loesje-rijmpjes van hoeft te maken. ‘Die begrijpt het grote publiek direct, maar hebben weinig poëtische waarde’, aldus Aaron. ‘Met Boeken-uit-legger begrijpt iedereen poëzie en proza.’”

Over Renew the Book

Renew The Book is de prijs voor het meest innovatieve idee voor het boekenvak. De aanmeldingen zijn ook dit jaar weer divers en inspirerend: van ideeën die nog in de beginfase zitten tot toepassingen die verder zijn en door lezers omarmd worden. Uit alle inzendingen voor Renew the Book in 2022 is nu een longlist samengesteld. Eén van deze vijf innovaties gaat op 1 november naar huis met de hoofdprijs van 50.000 euro.

Leave a Reply