In de NRC van 30 juni bleek dat het normaal is dat werknemers van bunq op kantoor huilen of met ernstige stressklachten kampen. Dat heeft voor een deel te maken met hoe het bedrijf omgaat met digitale communicatie. Tijd dat tech-bedrijf bunq slimmer omgaat met vertrouwen en technologie op het werk.
Micro-managen van bunq
Opvallend is dat Niknam weliswaar een innovatief tech-bedrijf runt, maar een vrij ouderwetse managementstijl hanteert. Van flexibele werkdagen is geen sprake, werknemers moeten ‘verloren tijd’ bij doktersafspraken in hun eigen tijd inhalen en sturen aan het einde van de werkdag een overzicht met wat ze die dag hebben gedaan om hun doelen te bereiken. Regels die zo streng zijn dat montessorionderwijs als een anarchistische aangelegenheid aandoet.
Wie denkt dat micro-managen ervoor zorgt dat werknemers meer gedaan krijgen, komt bedrogen uit. Controledrift blijkt namelijk contraproductief te zijn. Het zorgt er juist voor dat werknemers zich minder verantwoordelijk voelen voor de doelen van de organisatie waar ze werken. Uit onderzoek van Harvard Business Review blijkt dat werknemers die weten dat ze in de gaten worden gehouden, vaker geneigd zijn om niet-goedgekeurde pauzes te nemen, instructies te negeren, eigendommen op de werkplek te beschadigen, kantoorapparatuur te stelen en doelbewust in een langzaam tempo te werken. Wie weet dat hij gecontroleerd wordt door een leidinggevende gaat zijn meerdere verantwoordelijk houden voor het vertoonde gedrag. Cijfers wijzen uit dat het niet naïef is om een ander te vertrouwen, maar juist effectief.
Onbereikbaar zijn
Elke werknemer van bunq hoort binnen een uur te reageren op berichten via chatprogramma Slack of e-mails, ook buiten kantoortijden. In openbare communicatiekanalen uit Niknam regelmatig zijn verbazing als medewerkers niet op tijd reageren. Hij hoopt dat zijn werknemers zo bevlogen of betrokken zijn, dat ze niet op de klok kijken als ze een berichtje van hem ontvangen. Dat er van collega’s verwacht wordt dat ze ook buiten kantoortijden binnen een uur reageren, zou volgens mij niet alleen met de torenhoge ambitie van Niknam te maken kunnen hebben. Tijdens de lockdowns vervaagden de grenzen tussen werk en privé voor laptopwerkers. We staan steeds vaker ‘aan’, ook buiten kantoortijd en niet alleen bij bunq. Daarom werken theoretisch opgeleiden veel vaker over dan praktisch opgeleiden: ze zijn druk bezig met het managen van digitale communicatie.
Dat heeft serieuze gevolgen voor onze mentale gezondheid. Recent onderzoek toont aan dat een op de vijf jonge werknemers (tot 45 jaar) niet goed uitrust, omdat hij of zij altijd bereikbaar moet zijn. Dat werknemers van bunq altijd bereikbaar moeten zijn en kampen met buik- of rugpijn van de stress, is dan ook geen toeval. Het is nodig om af en toe ‘uit’ te mogen staan. Ongeveer de helft van de jonge werknemers (45 procent) wil dan ook buiten werktijd onbereikbaar zijn voor het werk, blijkt uit onderzoek. Daarbij is het de vraag of het fair is dat kenniswerkers altijd bereikbaar moeten zijn en dus onbetaald overwerken. Er zijn weinig kappers die gratis knippen omdat het zondag is. Het lijkt normaler om iemand onbetaald, buiten werktijd een mail te laten beantwoorden, dan een muurtje te metselen. Maar dat is het natuurlijk niet.
Tech op het werk
De ironie van dit alles is dat Niknam zich bezighoudt met nieuwe technologieën – fintech en datacenters – maar zijn teams managet alsof hij nog in de 20e eeuw leeft. Juist als tech-ondernemer zou hij slimmer kunnen omgaan met digitale technologie op het werk. Gemiddeld genomen heeft meer dan acht op de tien kantoormedewerkers zijn mailbox altijd openstaan, waardoor hij onnodig veel afgeleid wordt. Bij bunq zal er nog meer afleiding door digitale communicatie zijn, omdat men bang is voor een boos berichtje van de baas. Daardoor wordt het wel heel lastig om je te focussen op het werk. Wil Niknam zijn ambities realiseren, dan begint dat bij een update van zijn managementstijl. Tot dusver demonstreert de ‘meest succesvolle ondernemer van zijn generatie’ vooral hoe je medewerkers opbrandt.
Volgens mij is dit niet alleen een uitdaging bij bunq. Daarom ben ik Aandachtswerk begonnen. Dat is een initiatief om Nederland slimmer te laten werken. Ons werk is de afgelopen jaren namelijk enorm veranderd. Iedereen kan beroemd worden via social media en elke organisatie heeft toegang tot de nieuwste AI-snufjes. Hoe maak je dan nog het verschil? Door te zorgen voor duurzame inzetbaarheid, productiviteit, innovatie en creativiteit. Voor al die dingen is één ding nodig: aandacht. Wie zijn aandacht weet te managen, is creatiever, productiever, gelukkiger, innovatiever en valt minder snel uit. In keynotes en workshops leren teams hoe ze minder afgeleid en gestrest zijn op het werk. Zo krijgen werkers elke werkweek twee dagen cadeau – zonder een minuut langer te hoeven werken. Meer weten? Neem contact op.