Skip to main content

Je mailbox kent veel verborgen trucs, die je werkende leven een stuk makkelijker maken. Welke dat zijn? Ontdek een aantal verborgen knoppen, slimme functies en andere handige e-mail trucs.

Maak verzenden ongedaan

Wanneer bedenk je dat je de bijlage bent vergeten bij te voegen? Precies, op het moment dat je mail al verstuurd is. Daar is een simpele oplossing voor: maak verzenden ongedaan.

Bij Apple Mail werkt het als volgt. Klik binnen 10 sec na het versturen op ‘Maak verzenden ongedaan’ onder in de navigatiekolom (of kies ‘Wijzig’ > ‘Maak verzenden ongedaan’). Om de tijd te wijzigen om het versturen ongedaan te maken, ga naar Mail > Instellingen > Opstellen > Vertraging voor ‘Maak verzenden ongedaan” en kies een optie.

E-mail trucs: verwijder opmaak

Wie wel eens een mail heeft doorgestuurd of beantwoord heeft met een tekst uit een andere mail, weet hoe slordig zo’n mail er uit kan zien. Daar is een oplossing voor: de opmaak van zo’n mail verwijderen. Met een simpele druk op de knop.

‘Mute’ mailwisselingen

Soms zit je in een mailwisseling waar je niet elke mail van hoeft te lezen. Als je de updates van zo’n lange maildraad niet wil lezen, maar ze toch wil ontvangen, kan je het gesprek muten.

E-mail trucs: vertrouwelijke e-mails

Dit is een niche-functie, maar kan ooit van pas komen. Als je gevoelige informatie verstuurt waarvan je niet wilt dat iemand die afdrukt, kopieert, doorstuurt of downloadt, gebruikt je deze optie. Het is ook mogelijk om de e-mail te laten verlopen of een SMS-verificatie toe te voegen voor extra veiligheid.

Mails later sturen

74 procent van de theoretisch opgeleide werkers geeft aan weleens over te werken, wat onder meer komt door alle appjes en mailtjes die buiten werktijd beantwoord worden. Gemiddeld werken we drie uur per week over door alle digitale communicatie buiten werktijd. Collega’s en werknemers die buiten werktijd communiceren, rusten minder goed uit, waardoor ze vaker uitvallen met stressklachten.

Een manier om er voor te zorgen dat iedereen ook echt de kans krijgt om uit te rusten buiten kantoortijden, is ervoor te zorgen dat er geen mailtjes binnenkomen in iemands vrije tijd. Daar kan je aan bij dragen. Dat doe je door mails later te versturen.

Nog meer e-mail trucs

Ben je benieuwd naar nog meer verborgen functies in je mailinstellingen? En wil je nog slimmer leren werken, zodat je minder afgeleid en gestrest bent tijdens je werk? Check dan de keynote/training die ik geef vanuit Aandachtswerk

Meer tips voor slimmer mailen?

Zoek je naar nog meer tips en trucs voor je mailbox? Volg dan de keynote/training die ik geef vanuit Aandachtswerk, waar je meer van dit soort handigheden leert. Het zorgt ervoor dat je werkweek er niet meer zo uitziet:

De gemiddelde werkweek

Het doel: zorgen dat je veel meer belangrijk werk gedaan krijgt, minder afgeleid en gestrest bent. Dat ziet er zo uit:

Een idealere werkweek

Tijdens onze werkdag worden we namelijk afgeleid door talloze berichten, appjes en mailtjes. We zijn te veel met onze mailbox bezig en zitten in te veel en te lange meetings. Daardoor komen we niet toe aan ons eigenlijke werk, wat onnodig lange dagen en stress veroorzaakt. Dat gaat ten koste van je productiviteit en werkgeluk. In de keynote/training die ik geef vanuit Aandachtswerk leer ik organisaties hoe ze zich wapenen tegen alle afleiding en meer impact maken. Meer weten? Neem contact op.

Leave a Reply