Skip to main content

“Lieve mensen, morgen is de gender-reveal. In deze video doen we de laatste voorspellingen met Jackson en James. James, krijg jij een broertje of een zusje? Een zusje zeg je? En jij, Jackson, wat denk jij? Je denkt ook een zusje? Papa, jij denkt een zoontje? We gaan het morgen zien in de gender-reveal!”

De 160.000 volgers van Rory en Kelly blijven via TikTok op de hoogte van het jonge gezin. Ze mochten – spoiler alert – een derde jongetje verwelkomen. Is er een overtreffende trap van exploitatie? Waarom kijk ik naar de twintigweken-echo van een stel dat ik niet ken? Ik zie de tweeling Jackson en James hun derde verjaardag vieren met een Cars-themafeest, lees over hun ‘moeilijke start’ en hoe trots de moeder is. Wie zijn de 3.827 mensen die deze fotoreeks leuk vinden?

Rory en Kelly zijn niet de enigen die hun kroost als kidfluencer inzetten. Ondernemer H deelt op LinkedIn dat hij terug is van vakantie en plaatst daarbij een foto met daarop zijn vrouw en dochter. “Ruim zes weken even niet bezig zijn met het bereiken van de top. Of nou ja… soms een bergtop.” Vroeger droegen we pasfoto’s in onze portemonnee en pronkten op analoog met de looks of goede cijfers van onze kids, die hun succes ongetwijfeld aan het genetisch materiaal te danken hadden.

Is er dan zoveel veranderd? In mijn pyjamaatje op de bank zag ik Hind, Jamai en Jim Bakkum doorbreken bij Idols. Gordon zong zich 25 jaar voor Idols naar de spotlight bij Sterrenjacht. Ik geloof niet dat ze gedwongen werden om mee te doen aan deze tv-talentenjachten, terwijl Jackson, James en Djoah (zoals hun derde zoontje heet) geen keus hebben: hun hele leven staat online, of ze dat later nou leuk of stom vinden.

Dat steeds meer ouders hun kinderen filmen en fotograferen is niet zonder reden: soms levert het ze miljoenen volgers een klein vermogen op. Kidfluencing is big business. Dat er ook volwassenen meekijken die wel erg veel van kinderen houden en dat de kinderen voor altijd online vindbaar zijn, maakt de ouders niets uit.

Terwijl ik door de timeline van Rory, Kelly, Jackson, James en Djoah scroll, denk ik terug aan een interview met Cristiano Ronaldo. Hij vertelt over de nadelen van het bestaan als bekende voetballer; hij baalt ervan dat hij niet meer normaal over straat kan met zijn kinderen. “Ze zijn gespannen, bang om verkeerd op de foto te staan, bijvoorbeeld omdat ze even aan hun neus zitten.” Zouden Rory en Kelly voor één dag net zo bekend als Ronaldo kunnen zijn, om te ervaren hoe ongemakkelijk echte beroemdheid is? Het ergste wat een mens kan gebeuren, is krijgen wat het verlangt. Ik gun elke kidfluencer een dagje de spotlight van Ronaldo.

Leave a Reply