Heb je ooit een review achtergelaten op Glassdoor? Dan bestaat het risico dat die review niet langer anoniem is. Geen goed nieuws als je houdt van online privacy.
Gebruikers op Glassdoor niet langer anoniem
Glassdoor is onlangs begonnen met het toevoegen van echte namen aan gebruikersprofielen. Dat doet het overigens zonder toestemming van de gebruikers. Die dachten namelijk anoniem te zijn. Nogal onhandig, lijkt me, als je een kritisch verslag achter hebt gelaten van een vorige werkgever. Ook vervelend voor sollicitanten, die zo minder vaak de (ongemakkelijke) waarheid over een bedrijf leren kennen.
De vraag is: hoe zit het met de privacy van gebruikers? En is het echt de taak van gebruikers om continu de gebruiksvoorwaarden van een platform in de gaten te houden – of zouden ze platformen als Glassdoor moeten kunnen vertrouwen? Het stuk over (privacy op) Glassdoor vind je hier.
Hoe gaat het met online privacy?
De grotere vraag is volgens mij: kan je nog anoniem zijn op het internet? Data, privacy en anonimiteit lijken abstracte begrippen die weinig populair zijn – maar het tegendeel is waar. Recent onderzoek toont aan dat we privacy wél belangrijk vinden. Er is publieke steun voor meer en betere wetgeving met betrekking tot datagebruik en datagedreven technologieën. Het publiek verwacht dat datagedreven innovaties ethisch zijn en gericht op het algemeen nut.
Mensen willen weten wat er met hun data gebeurt en hoe ze die kunnen beschermen. Dat blijkt ook wel uit alle commotie rondom Glassdoor. De burger wil weten wat er gebeurt met zijn data en laat zich niet langer verleiden met spiegeltjes en kraaltjes als een fijne gebruikservaring of virale kattenfilmpjes. Ik schreef er een poosje geleden dit stuk over voor Het Parool, dat volgens mij nog steeds relevant is:
Wil je meer weten over online privacy en digitale ethiek? Ik vertel er graag meer over tijdens een lezing.