Skip to main content

In deze keynote een antwoord op de vraag: Gaat technologie onze problemen oplossen? Ik geloofde altijd dat technologie het antwoord is op al onze vragen. Tot ik tot inkeer kwam.

This is fine

Natuurlijk zat ik in zo’n hippe co-working plek waar iedereen MacBook’s en iPhones gebruikt – het Steve Jobs starterspakket – waar koffie met havermelk wordt gedronken en dertigers hardop filosoferen welke arbeidsmarkt ze nu weer kapot zouden maken. Ik scrolde door een timeline en zag een meme die me tot de dag van vandaag is bijgebleven. Wellicht ken je de afbeelding wel: een poppetje zit in een brandend huis, omsingeld door vuur, terwijl hij een slok van zijn koffie neemt en zegt: this is fine.

Opeens viel het kwartje: dit poppetje, dat ben ik. We bevinden ons op een ongekend moment in de geschiedenis. De aarde warmt zo snel op dat we schade aanbrengen aan het milieu die we niet meer ongedaan kunnen maken. De kans op een vaste baan wordt voor steeds meer mensen steeds kleiner. Voor mijn leeftijdsgenoten is het zo goed als onmogelijk om een huis te kunnen kopen of huren in de stad waar ze werken. En terwijl de wereld in de fik staat, maak ik me vooral druk hoe er meer spullen verkocht kunnen worden die we niet nodig hebben, om indruk te maken op mensen die we eigenlijk niet mogen.

Technologie is geen verlossing

Het enige verschil in deze afbeelding: dit poppetje drinkt geen kop koffie in een brandend huis. Dit poppetje plaatst weer een nieuwe foto van een kleurrijk gerecht op Instagram, voorzien van het juiste filter, om te laten zien hoe goed het met hem gaat. Dit poppetje heeft ontdekt dat het elk uur van zijn dag geld kan verdienen, door zichzelf te verhuren via Uber of Zapp, of maakt van zijn woning een verdienmodel via Airbnb.

Dit poppetje zoekt naar manieren om zoveel mogelijk likes en volgers te krijgen op YouTube of Instagram, om daar zoveel mogelijk geld mee te verdienen. Het was dat moment dat het tot me doordrong: technologie maakt ons leven niet altijd makkelijker, fijner of efficiënter. Airbnb veranderde de woningmarkt voorgoed en zorgde er juist voor dat woningen onbetaalbaar zijn geworden. Platform-bedrijven en de gig-economy maken een vast contract en normale arbeidsomstandigheden even schaars als een Elfstedentocht in de 21e eeuw. Deliveroo-bezorgers verdienen nog steeds geen bestaansminimum als je een maaltijd bestelt.

Hoe deze verhaal afloopt? Dat zie je hier:

https://www.youtube.com/watch?v=h-iDR4nPaEA