Skip to main content

Stel: je wil een leven zonder Google, Meta en Apple, hoe pak je dat dan aan? Deze alternatieve zoekmachines, browsers en hardware zorgen voor een leven zonder Big Tech.

Waarom zou je zonder Big Tech willen?

Onder Big Tech verstaan we grote tech-bedrijven als Meta (eigenaar van Facebook, Instagram en WhatsApp), Alphabet (YouTube, Google), Apple, Amazon, Netflix, Twitter en Microsoft. Er zijn een aantal redenen waarom je zonder deze bedrijven zou willen kunnen:

  • Ze maken misbruik van hun monopoly-positie, waardoor het voor nieuwkomers zo goed als onmogelijk is om een beter platform te lanceren;
  • Ze maken inbreuk op onze privacy, door ons zoekgedrag of like-gedrag nauwgezet te monitoren en analyseren. Wist je dat Google weet hoeveel je verdient en Facebook je seksuele geaardheid kent – zonder dat je dat ooit expliciet hebt vermeld?
  • Ze bedreigen onze democratie doordat ze de verspreiding van nep-nieuws mogelijk maken, waardoor Trump de verkiezingen won en de Brexit kon plaatsvinden.

Door verder te zoeken en alternatieven te gebruiken, geven we bedrijven een kans die meer geven om onze vrijheid, privacy en de vrije markt. Dit is waar idealisme en praktijk elkaar ontmoeten.

Alternatief voor Big Tech: browsers

Steeds meer consumenten kijken dan ook verder dan de vooraf ingestelde browser. In Nederland heeft Chrome een marktaandeel van meer dan 55 procent op mobiele telefoons, maar deze browser is niet erg privacy-vriendelijk. Safari moet het doen met iets meer dan 25 procent. Edge (6 procent) en Firefox (4) zijn minder populair. Deze browsers zorgen ervoor dat je online privacy gewaarborgd is:

  • Brave. Gebruik ik zelf al een poos en is echt heel fijn. Blokkeert advertenties en gaat zelfs de juridische strijd aan met Google. Brave geeft je ook de optie om advertenties te zien en er betaald voor te worden;
  • Tor Browser. Nog nooit geprobeerd, maar ook privacy-vriendelijker dan Chrome en Safari.

Alternatief voor Big Tech: zoekmachines

De volgende zoekmachines bieden een alternatief voor Google, al moet ik eerlijk zijn: ik vind de zoekresultaten niet altijd even goed als die van Google. Deze zoekmachines zijn in elk geval de moeite van het testen waard, omdat ze je data niet verzamelen zoals Google doet:

Alternatief voor Big Tech: social media

Facebook ervoor zorgt dat je nog steeds online kan lezen dat Trump de verkiezingen had moeten winnen, corona niet dodelijk is maar vaccins wel en dat Jort Kelder Bitcoins aanprijst. Ook verzamelt het bedrijf vrolijk allerlei meta-data van je gesprekken, zonder dat we dat willen. Beter zijn:

  • Signal: een alternatief voor Whatsapp en Telegram;
  • Vimeo: een alternatief voor YouTube;
  • BeReal: een alternatief voor social media;
  • Protonmail: een alternatief voor Gmail.

Alternatief voor Big Tech: hardware

Waarom wil je een laptop of smartphone wil die niet van Apple is? Omdat Apple grondstoffen gebruikt die erg schaars zijn en milieuvervuilend gewonnen worden. En omdat de producten van Apple geweldig werken met producten van Apple – maar je eigenlijk of het hele Steve Jobs-pakket moet kiezen, of niets. En het bedrijf bepaalt welke apps je mag gebruiken en welke niet – en knijpt app-ontwikkelaars ondertussen uit. Dat kan beter:

  • Fairphone: een duurzame telefoon waarbij je onderdelen kan vervangen die kapot zijn (en dus minder milieuvervuilend is);
  • PinePhone: een Linux-telefoon;
  • ‘Domme telefoons’. Je kan ook een niet-smartphone nemen. Eentje waarmee je kan SMS’en en bellen. Scheelt je ook een boel afleiding.

Leave a Reply