Ons digitale leven is nu al goed voor evenveel CO2-uitstoot als de vliegtuigindustrie. Onderzoekers becijferen dat digitale technologie binnen een paar jaar verantwoordelijk gaat zijn voor veertien procent van alle CO2-uitstoot. Daarom deel ik in dit stuk vijf tips om je digitale CO2-uitstoot te verlagen.
Digitale CO2-uitstoot
Wat weinig mensen weten, is dat het gebruik van het internet veel stroom kost. Het versturen van een mailtje, het streamen van een Netflix-serie of het lezen van een nieuwsbrief: het kost verrassend veel energie. Wist je dat het streamen van een minuut aan videocontent voor ongeveer evenveel CO2-uitstoot zorgt als een plastic tas?”
“We streamen, downloaden en posten steeds meer. Daarom zal digitale technologie voor steeds meer CO2-uitstoot zorgen. Sterker nog: de uitstoot door tech zal zelfs verdubbelen de komende jaren en uiteindelijk goed zijn voor 14 procent van alle CO2-uitstoot. Daarmee is het internet schadelijke voor het milieu dan de luchtvaart. Tijd om in actie te komen. Met deze tips dring je je digitale CO2-uitstoot terug” aldus Mirck.
Breng CO2-uitstoot terug met deze tips
Geen bijlages
Het versturen van een mail met een bijlage zorgt voor veel CO2-uitstoot. Sterker nog: gemiddeld krijgen we jaarlijks zoveel mails binnen, dat het voor 136 kg CO2-uitstoot zorgt. Zorg er dus voor dat documenten online te bekijken zijn.
Ga duurzamer om met apparaten
Koop geen nieuw toestel voor het nodig is, repareer wat kan en kies voor toestellen met een langere levensduur. Kies duurzamer, dus: een Fairphone in plaats van iPhone.
Ga slimmer om met mail
Ook het opslaan van mails kost energie. Ruim je mailbox op door mails te verwijderen die je niet langer nodig hebt. Schrijf je uit voor nieuwsbrieven, zodat je mailbox niet volloopt.
Overleg zonder beeld
Tijdens de lockdowns werd welhaast elk overleg een video-overleg. Dat zorgde ervoor dat we minder kilometers in de auto afleggen. Een call mét camera zorgt voor 90 procent meer CO2-uitstoot dan eentje zonder. De beller is sneller – én groener.
Probeer het zonder navigatie
Het gebruik van navigatiesystemen is handig als je de weg niet weet, maar we gebruiken het soms ook als we ergens al eens geweest zijn. Bijkomend voordeel: wie vaker zonder navigatiesysteem reist, ontwikkelt meer grijze massa.
Verder lezen over digitale CO2-uitstoot
Vond je dit interessant? Hier vind je een artikel over de klimaatimpact van AI: