Dave Chappelle duidt internet in 15 seconden

Eten bestellen, je vakantie boeken een partner ontmoeten en een nieuwe baan vinden. We doen alles online. Maar het internet functioneert al lang niet zoals het ooit bedoeld was. Dave Chappelle duidt het internet in 15 seconden.

Dave Chappelle over het internet

Bekentenis: ik ben groot fan van de Amerikaanse komediant Dave Chappelle. Zijn grappen zijn politiek incorrect, taboedoorbrekend, ongemakkelijk en goed getimed. Chappelle weet dat goede grappen leunen op ritme, zoals goede muziek dat ook doet. Geen wonder dat hij bevriend was/is met artiesten als Kanye West en Prince.

In een aflevering van zijn befaamde Chappelle Show ontdekt Dave hoe het internet eruit zou zien als het een fysieke plek zou zijn. Dat is grappig, maar ook ongemakkelijk. Dit fragment is meer dan tien jaar oud, maar legt in slechts 15 seconden uit wat er mis is met de interwebs. Het hele fragment kijk je terug via deze link

Internet lijkt op luchthaven

Waar je je online ook begeeft: er zijn popups, banners, advertenties en andere ongewilde aanbiedingen zoals pre-rolls. Zouden we dat pikken in een fysieke omgeving? Chappelle laat zien hoe absurd de online werkelijkheid is door ‘m te vertalen naar een offline werkelijkheid. Zou je het op straat oké vinden als iemand je naschreeuwt dat je bepaalde lichaamsdelen kan vergroten?

In dat opzicht doet het internet denken aan een luchthaven. Een vliegveld biedt je toegang tot andere delen van de wereld, net zoals het internet dat doet. Maar net zoals op een luchthaven, word je gebombardeerd met aanbiedingen waar je niet per se op zit te wachten. De tax free shopping area voor elke gate illustreert onze ambities om gezond te leven: je kan geen vliegtuig in, zonder de verleiding te weerstaan om sigaretten en drank in te slaan. Net zoals je geen nieuwssite kan bezoeken zonder advertenties.

Is dat het internet wat we willen of wat we kregen?

Te laat ingrijpen bij luchthaven en internet

De Nederlandse regering steunde KLM met miljarden euro’s. De redenering was als volgt: onze internationale luchtvaart is van vitaal belang voor onze economie. Toch hebben we die vitale sector jarenlang overgelaten aan de markt. (Saillant detail: de goedbetaalde piloten ontvingen wel staatssteun, maar ontwijken het betalen van belasting – met hulp van KLM. Vestzak, broekzak, foetsie.)

Pas toen de luchtvaartsector in moeilijkheden kwam, tijdens de corona-pandemie, greep onze regering in en bemoeide zich met onder meer de duurzaamheid-ambities van Schiphol en KLM. Die vlieger (pun intended) gaat ook op bij onze digitale snelweg. We laten onze digitale openbare ruimte over aan de markt, maar zijn verbaasd dat het een zooitje is geworden.

Vond je dit interessant? Je kan verder lezen in de boeken die ik over technologie heb geschreven – en ik vertel graag meer over dit onderwerp tijdens een lezing.

Vraag nu gemakkelijk & snel een offerte aan

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Menu