Filosoof Hans Schnitzler liet zijn studenten een week lang zonder smartphone door het leven gaan. Het resultaat is verbluffend. Dit gebeurt er als je een week je telefoon weglegt.
Kleine filosofie van de digitale onthouding
Schnitzler schreef het boek ‘Kleine filosofie van de digitale onthouding‘, waarin hij verslag doet van een digitaal detox-experiment. Volgens de filosoof lijkt ons leven compleet overgenomen te zijn door onze telefoon. Apps, social media en andere notificaties verleiden ons om continu op ons scherm te kijken. Daardoor worden we minder sociaal en minder empathisch. Zelfs een smartphone die uitstaat leidt ons af. In dit fragment vertelt Schnitzler hoe dat precies werkt, zo’n digitale detox
Effect van een week zonder smartphone
Dus, wat gebeurt er als je een week je slimme telefoon uitzet? Dit zijn de verslagen van de studenten die een digitale detox ondergingen. Deze positieve effecten hebben mij in elk geval verleid om het experiment (ooit, echt) eens aan te gaan:
- Langer en dieper slapen;
- Meer concentratie en aandacht;
- Meer creativiteit en zelfvertrouwen;
- Diepzinnigere gesprekken;
- Meer rust in je hoofd: ‘je leeft alsof je op vakantie bent’;
- Meer tijd om dingen te verwerken, waardoor je meer inzichten krijgt. ‘Het maakt je meer vergevingsgezind naar jezelf en naar anderen toe.’
Lezing over leven zonder smartphone
Wat gebeurt er als je offline gaat in een wereld die altijd online is? Als je je telefoon opzij legt, wat komt er dan voor in de plaats? Heb je nog vrienden? Besta je überhaupt nog? Schnitzler geeft in deze lezing antwoord op deze vragen.
Verder lezen
Op zoek naar nog meer tips voor minder schermtijd of afleiding? Lees hier verder:
- Het enige goede voornemen dat ertoe doet: minder schermtijd;
- De beste tips voor minder schermtijd;
- 5 tips voor een internet zonder afleiding