Het effect van een week zonder smartphone

Filosoof Hans Schnitzler liet zijn studenten een week lang zonder smartphone door het leven gaan. Het resultaat is verbluffend. Dit gebeurt er als je een week je telefoon weglegt.

Kleine filosofie van de digitale onthouding

Schnitzler schreef het boek ‘Kleine filosofie van de digitale onthouding‘, waarin hij verslag doet van een digitaal detox-experiment. Volgens de filosoof lijkt ons leven compleet overgenomen te zijn door onze telefoon. Apps, social media en andere notificaties verleiden ons om continu op ons scherm te kijken. Daardoor worden we minder sociaal en minder empathisch. Zelfs een smartphone die uitstaat leidt ons af. In dit fragment vertelt Schnitzler hoe dat precies werkt, zo’n digitale detox

Effect van een week zonder smartphone

Dus, wat gebeurt er als je een week je slimme telefoon uitzet? Dit zijn de verslagen van de studenten die een digitale detox ondergingen. Deze positieve effecten hebben mij in elk geval verleid om het experiment (ooit, echt) eens aan te gaan:

  • Langer en dieper slapen;
  • Meer concentratie en aandacht;
  • Meer creativiteit en zelfvertrouwen;
  • Diepzinnigere gesprekken;
  • Meer rust in je hoofd: ‘je leeft alsof je op vakantie bent’;
  • Meer tijd om dingen te verwerken, waardoor je meer inzichten krijgt. ‘Het maakt je meer vergevingsgezind naar jezelf en naar anderen toe.’

Lezing over leven zonder smartphone

Wat gebeurt er als je offline gaat in een wereld die altijd online is? Als je je telefoon opzij legt, wat komt er dan voor in de plaats? Heb je nog vrienden? Besta je überhaupt nog? Schnitzler geeft in deze lezing antwoord op deze vragen.

Verder lezen

Wil je verder lezen over digitale balans? Dit thema komt ook aan bod in de gids voor digitale etiquette Niet appen tijdens het eten. Je kan het boek bestellen via deze pagina.

Organiseer je binnenkort een bedrijfsevent, congres, personeelsdag of seminar? Hier vind je meer info over de lezing (en quiz) over digitale etiquette.

Vraag nu gemakkelijk & snel een offerte aan

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Menu