Het internet is stuk – zo leer je hoe je het kan repareren

Het internet is stuk. We hebben de techreuzen de sleutel tot ons digitale leven en thuis gegeven. De macht moet weer terug naar de burger, maar waar te beginnen? Nou, met een cursus van oa Waag en de HvA: samen repareren we het internet.

Het internet is stuk

In Het internet is stuk vertelt Marleen Stikker over de geschiedenis van het internet. Die geschiedenis begint niet bij tech-bro’s als Mark Zuckerberg, Jeff Bezos en Elon Musk, maar lijkt veel meer op een burgerbeweging van nerds die het internet zien als een publiek domein. Ze legt in deze must-read uit hoe de positieve, democratische waarden van het internet verloren gingen toen techreuzen de digitale omgeving overnamen en zo onze democratie, identiteit en soevereiniteit aantastten. Het boek inspireerde me om met dit thema aan de slag te gaan.

Daarom ben ik zo blij dat er nu een toegankelijke cursus is die leert hoe we het internet kunnen repareren. Door de mens in plaats van de economie centraal te stellen, de macht over ons digitale leven weer terug te pakken en door open, eerlijke en inclusieve technologie te ontwikkelen.

Dingen die ik leerde van Het internet is stuk

Afgelopen maanden heb ik deze cursus gevolgd – en er veel van opgestoken. Marleen Stikker interviewt deskundigen op het gebied van responsible AI, legal tech en netwerkculturen, waardoor er concrete voorbeelden komen bij abstracte thema’s als ‘responsible IT’. Drie dingen die ik in deze cursus leerde en je hopelijk motiveren om de cursus ook te volgen:

Big Data is zinloos zonder doel. Menig marketeer ‘heeft een bak aan data’ en wil daar iets mee doen. Terwijl het natuurlijk andersom hoort te gaan: je bedenkt een doel en verzamelt gericht – en met oog voor privacy – gegevens.

Burger heeft onvoldoende toegang tot AI. Overheden en bedrijven gebruiken steeds vaker AI, bijvoorbeeld om te cv’s te filteren op bepaalde vaardigheden of om te bepalen of iemand recht heeft op een lening. Maar de gemiddelde burger heeft geen idee hoe zo’n AI werkt. Daar liggen uitdagingen/kansen.

Platformen zijn niet objectief. Platformen als Uber en Airbnb lijken objectief, maar optimaliseren op bepaalde zaken – zoals winstgevendheid. We kunnen Big Tech reguleren, opboksen tegen flinke lobby-budgetten, maar er zijn ook alternatieve platformen denkbaar. Dat maakt deze cursus ook zo waardevol: het leert je hoe open, eerlijke en inclusieve technologie mogelijk wordt.

Benieuwd geworden? Je kan de cursus hier volgen.

Vraag nu gemakkelijk & snel een offerte aan

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Menu