In de Telegraaf: Telefoonverbod in de klas is goed plan

De Telegraaf vroeg me naar mijn visie op het telefoonverbod in de klas. Het is tijd voor een strenger smartphone-regime binnen en buiten het klaslokaal.


Onschuldige telefoon

 

87 procent van de Telegraaf-lezers is het eens met de stelling dat mobieltjes in de klas verboden moeten worden. Smartphones zijn zo ontworpen om ons van onze aandacht te beroven, maken ons niet gelukkiger en niet slimmer. Je kan je afvragen waarom je die in een klaslokaal wil toestaan. En of het niet tijd is voor een strenger smartphone-regime buiten de klas.


Zijn de tegenstanders van de smartphone geen aanstellers, die zich nodeloos verzetten tegen de vooruitgang? Lijkt het verzet niet op hoe er eerder mensen bang waren voor de televisie, het internet of welja, de boekdrukkunst? Het korte antwoord op deze vraag is: nee, het zijn geen aanstellers, want smartphones zijn minder onschuldig dan tv’s of boeken.

 

 


Smartphone in de klas

Het lange antwoord is dat zo’n 58 procent van de telefoongebruikers zijn of haar schermtijd wil terugdringen. We hebben dagelijks zo’n 2 uur en 15 minuten aan schermtijd. Jaarlijks zijn dat zo’n 34 volle dagen, een dikke maand. De helft van de jongeren geeft aan zich verslaafd te voelen aan hun telefoon, twee op de drie docenten merkt dat studenten negatief werden afgeleid door mobiele apparaten.

 

Mobieltjes hebben niet alleen invloed in het klaslokaal. Ze zorgen er ook buiten het klaslokaal voor dat kinderen zich minder goed kunnen concentreren. De gemiddelde aandachtsspanne is gedaald van 11 naar 8 seconden, een seconde minder dan dat van een goudvis. Daardoor wordt het lezen van boeken een serieuze opgave, wat versterkt wordt doordat online chatten zorgt voor een slechtere leesvaardigheid. Universiteiten hebben het over een lees-crisis, Nederlandse scholieren zijn steeds slechter gaan lezen en begrijpen steeds minder vaak waar een tekst over gaat. Een telefoontjesverbod in de klas helpt deze zorgwekkende ontwikkeling hopelijk tegengaan.

Smartphone maakt ons ongelukkiger

 

Excessief smartphonegebruik maakt kinderen niet alleen dommer, maar ook ongelukkiger, wat een ander belangrijk verschil is met tv’s of boeken. Jongeren die niet meer drie uur per dag op social media zijn, maar nog maar één uur, zijn veel blijer met hun uiterlijk en gewicht. Wie een week met social media stopt, voelt zich minder depressief en angstig. 

 

Het aantal depressies en eetproblemen onder jongeren is sinds Instagram explosief gestegen. Sinds we sociale media op smartphones gebruiken (2009), is het aantal zelfverwondingen bi jongeren flink gestegen. Bij meisjes tussen de tien en veertien jaar steeg het aantal zelfverwondingen zelfs met 189 procent.

 

Telefoonverbod goed begin 

Mobieltjes zijn dus niet alleen een probleem in de klas, maar ook daarbuiten. Wie wil dat jongeren zich weer kunnen concentreren, boeken lezen en begrijpen of gelukkig zijn, moet een veel strenger smartphone-regime voorstellen. De World Health Organisation heeft duidelijke richtlijnen geformuleerd voor het maximum aan schermtijd voor jongeren: maximaal twee uur.

 

Scholieren zijn overigens niet de enigen met een telefoonverslaving. Kinderen apen het gedrag van hun ouders namelijk na. 41 procent van de kinderen heeft het idee dat ze niet genoeg aandacht krijgen, omdat hun ouders meer aandacht hebben voor hun telefoon. Een op de drie kinderen noemt zijn ouders zelfs telefoonverslaafd. Een telefoonverbod in de klas is een goed begin, maar lost het probleem niet op. Laten we telefoongebruik minder normaal maken. Dat begint thuis, bij ouders die het goede voorbeeld geven.

 

Vraag nu gemakkelijk & snel een offerte aan

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Menu