Technologie heeft de manier waarop we met elkaar omgaan veranderd. Want hoe heurt het dan eigenlijk online? In deze keynote leren de bezoekers van jouw event de moderne etiquette regels – op een leuke, interactieve en speelse manier.

Niet appen tijdens het eten

Wat te doen als je kind tien uur schermtijd heeft per dag? Is het oké om een date uitgebreid te googlen? Hoe wijs je collega’s op de online etiquette? Hoe reageer je als er in de familie-app een complottheorie wordt gedeeld? Is het handig om al je kwaaltjes te googlen? Wat als je vrienden jou – of hun kinderen – steeds ongevraagd taggen op social media?

In het boek Niet appen tijdens het eten beantwoorden Sanne Kanis en Aaron Mirck deze vragen. Het is een handige en grappige gids voor iedereen die struikelt over de ongeschreven regels op de werkvloer en het privéleven. Dit boek komt tot leven in een informatieve en toegankelijke keynote, handig voor iedereen die struikelt over de ongeschreven regels in het digitale tijdperk. 

Aan de hand van digitale ergernissen en ongemakken maken Kanis en Mirck de deelnemers wegwijs in een wereld van videobellen, dickpicks, opschepperige LinkedIn-posts, emojibaby’s, teleurstellende dating-apps, schermtijdoverdosis, uitgeknepen flitsbezorgers, en irritante groepschats en spraakmemo’’s. Ideaal voor de collega die altijd te laat inbelt op een videocall, de buurman die zijn kind als influencer opvoedt of voor jezelf!

Moderne etiquette op de werkvloer

Wil je liever een keynote die toegespitst is op de zakelijke omgangsvormen? Dat kan ook! Want hoe heurt het eigenlijk online op het werk? Bij veel bedrijven werken digital nomads, die locatie-onafhankelijk werken. Hoe voorkom je als digital nomad dat je collega’s jaloers worden op je avonturen? Als je baas of collega op zondag een appje of mailtje stuurt, hoor je dan dezelfde dag te reageren? Wat is er met LinkedIn gebeurd, dat steeds minder op een zakelijk netwerk en steeds meer op een prikbord voor zelf-felicitaties lijkt? En hoe zeg je gedag op een druk-bezochte Zoom-call? 

Deze vragen worden beantwoord in een informatieve en toegankelijke keynote, op maat gemaakt voor zakelijke events. Ideaal voor de collega die altijd te laat inbelt op een videocall of zijn kind als influencer opvoedt.

Is het tijd dat jouw collega’s of de bezoekers van jouw event hun etiquette opfrissen? In een lezing van 30 tot 45 minuten praten Sanne Kanis en/of Aaron Mirck je bij over moderne omgangsvormen. In overleg bepalen we de lengte van de keynote en op welke aspecten de nadruk moet komen te liggen, zoals het nieuwe werken, schermtijd, privacy of hoe kinderen met technologie zouden moeten omgaan.

De keynote is:

  • Inhoudelijk: de content van te keynote kwam tot stand door interviews met 20+ experts op het gebied van privacy, data, nepnieuws, LinkedIn en digital nomads.
  • Toegankelijk: de content is laagdrempelig, doorspekt met humor en prikkelt ze om op hun gedrag te reflecteren. 
  • Praktisch: de bezoeker gaat naar huis met praktische tips om zijn gedrag te beteren.

Moderne etiquette als quiz

Het is mogelijk om de etiquette-talk te verzorgen in de vorm van een quiz. Dat zorgt voor een fijne afwisseling tijdens een programma met veel zwaardere thema’s. 

Hoe het werkt? De bezoekers worden ingeleid in de wereld van moderne etiquette, waarna ze gevraagd wordt om mee te doen aan de quiz. Ze krijgen tussen de 10 en 20 moderne etiquette-vraagstukken voorgelegd. De bezoekers wordt gevraagd of het ‘oke is om je date te googlen’ of dat ‘het geoorloofd is om tijdens een Zoom-call koffie te drinken’. Wie denkt dat dit ‘mag’ volgens de moderne etiquette-regels, steekt zijn hand op of zet een petje op (zoals bij: petje op/petje af). 

De uiteindelijke winnaar(s) winnen een gesigneerd exemplaar van Niet appen tijdens het eten, eeuwige roem en de kans om hun collega’s te wijzen op hun uitmuntende kennis van moderne etiquette.

Onderwerpen van de etiquette-talk

De keynote kan gaan over de volgende onderwerpen:

  • Je vrienden appen continu tijdens het eten. Is dat oké? 
  • Je schoonvader deelt vaak de raarste complottheorieën in de groepsapp. Hoe ga je hier slim mee om? 
  • Je vrienden delen al hun sportprestaties op Strava. Telt een rondje hardlopen of wielrennen eigenlijk wel zonder post? 

Hoe heurt het op de werkvloer? 

  • Hoe heurt het tijdens een zakelijke meeting?
  • Je baas appt je op zondag. Mag je daar iets van zeggen? 
  • Je stuurt werkmail vanaf je privéadres. Is dat handig? 

Technologie in balans

  • Steeds meer mensen gaan een week offline. Zou dat ook iets voor mij zijn?
  • We laten steeds vaker ons eten of boodschappen bezorgen. Is dat een goede keuze?
  • Door al het slechte nieuws op social media ben je somber over de toestand van de wereld. Hoe los je dat op?

Kinderen & opvoeding 

  • Je zoon zit tien uur per dag achter een beeldscherm. Is dat te veel? 
  • Je dochter wil vloggen. Is dat een goed idee?
  • Veel ouders plakken emoji’s over de gezichten van hun kinderen. Moet je dat ook doen als je foto’s van je kinderen deel

Daten & relaties

  • Kan je je date uitgebreid googlen?
  • Mag je je match ghosten? 
  • Wat moet je met al die ongewenste dickpics in je inbox?

Privacy & veiligheid 

  • Je vrienden taggen je ongevraagd op foto’s. Mag je daar over zeuren?
  • Moet je het bespreken als je slachtoffer bent geworden van cybercriminaliteit? Je voelt je namelijk zo’n sukkel.
  • Moet je nu al nadenken over je digitale erfenis?