Een van de misverstanden over AI, is dat je AI links kan laten liggen, want het is toch maar een hype. Betekent dit dat je AI maar kan negeren?
Kansen van AI
Het is een beetje flauw om te zeggen dat je AI niet negeert, omdat je AI al gebruikt als je je op het internet begeeft. Laten we ons dus beperken tot nieuwe AI-toepassingen. Waarom zou je daarmee aan de slag willen? Je profiteert van AI als je een van deze doelstellingen wil realiseren:
- Tijd of kosten besparen bij het maken van (creatieve) uitingen, zoals een mail waarin je slecht nieuws deelt. Dat scheelt je een tijd
- Betere inzichten krijgen uit beschikbare data. Door beschikbare data beter te analyseren, kunnen marketingeuro’s beter besteed worden;
- Het automatiseren van processen, waardoor repetitief werk overbodig wordt. Handig als veel herhaaldelijk en soortgelijk werk doet.
AI en privacy
Er is een goede reden om voorzichtig te zijn bij het gebruik van AI-toepassingen als ChatGPT. Dat heeft te maken met privacy en de manier waarop gegevens verwerkt worden door dit soort toepassingen. Als je persoonsgegevens (iemands naam, adres, etc.) deelt met bijvoorbeeld ChatGPT, dan valt niet te garanderen dat ChatGPT die gegevens niet gebruikt om de AI verder te ontwikkelen.
Daarom is het aan te raden om geen gegevens te delen die je niet mag delen volgens de AVG (of GDPR). Mogelijk overtreedt je Europese privacywetgeving als je dat wel doet.
Waarom is dit belangrijk?
In de bovenstaande delen heb ik je uitgelegd waarom AI niet goed is voor het klimaat en waarom het niet per se intelligent is. Daarmee heb ik wellicht de indruk gewekt dat je het links kan laten liggen. Terwijl AI jou, je organisatie of team van dienst kan zijn. Zolang je het ziet als tool om je doelen te realiseren. AI zou je kunnen zien als een soort stagiair. Het neemt vervelende taken van je over, maar is nog niet zo betrouwbaar dat je het werk niet meer hoeft te controleren. AI verdient doorgaans ook evenveel als de gemiddelde stagiair: weinig tot niets. (Het enige probleem bij deze vergelijking is dat we AI als stagiair gelijkstellen aan een mens. Terwijl het dat dus niet is.)
Je kan geen krant of tijdschrift openslaan zonder bericht over AI. Helaas wordt er ook veel onzin over AI verspreid. Ik help je feit van fictie onderscheiden met een gratis e-book, waarvan dit een van de hoofdstukken is. Je leest dit boekje in 30 minuten en die tijdsinvestering is het enige wat dit boekje je kost. Download het boekje hier of via het formulier hieronder. Wil je in een lezing of keynote meer te weten komen over AI? Hier vind je meer informatie over mijn lezing Wegwijs in AI.