Reacties op Dit algoritme deugt niet

In oktober 2021 publiceerde ik een dichtbundel over technologie en jongeren: Dit algoritme deugt niet. Dit zijn de reacties en recensies.

Het tegenovergestelde van liefde is geen haat, maar onverschilligheid. Daarom ben ik heel blij dat er reacties kwamen op mijn gedichten. Sommige recensies waren positief, een aantal besprekingen waren negatief, maar één ding is wel gelukt: het raakte mensen. En dat is toch de bedoeling van schrijven (en trefbal, vrij naar James Worthy).

Met Nerds Om Tafel

Ik was te gast bij Met Nerds Om Tafel – een hele coole podcast over technologie.

“De nerds praten over lege likes, de invloed van algoritmes, social media en fake news. Begeleid met voordrachten door Aaron uit zijn dichtbundel. Met thematiek die de nerds aan tafel bij vlagen treft en stil maakt. Een MNOT om eens goed voor te gaan zitten.”

Argibald vat het interview samen

De onvolprezen tekenaar Argibald schreef het interview Met Nerds Om Tafel uit. Dat zag er zo uit:

Millennials zonder diepgang

Een recensie op Meander Magazine is niet alleen kritisch op mij – maar ook op mijn generatie: “En wellicht is dat aspect ook het enige dat wérkelijk te maken heeft met de generatie millennials, namelijk dat je, wanneer je in hun referentiekader de diepte probeert op de zoeken en van hyperlink naar hyperlink gestuurd wordt, uiteindelijk terechtkomt op de melding: ‘Oops! That page can’t be found.’”

Ironie o ironie: ik neem juist milennials op de hak. De recensent heeft zo’n hekel aan milennials, dat het aan hem voorbij gaat.

De Standaard enthousiast over Dit algoritme deugt niet

De Standaard, lijkt het wel te snappen: “Mirck legt met name zijn eigen generatie, die van de millennials, meedogenloos op de snijtafel. Soms doet hij dat droogkomisch (‘Wij vertellen graag / over het gemak van kamerplanten’), soms ronduit ironisch (‘Wij zouden geboren worden / Spaans leren, gelukkig zijn en / ons binnenkort beroemd bloggen / tot beroep in de kaartenbak’). Wie komende Kerst poëzie wil schenken die de ontvanger uit diens bubbel trekt, wende zich tot Mirck.”

(Dit advies is vast nog relevant voor de volgende kerstperiode of andere feestdag.)

Woke millennial wordt boos

Als je gedichten schrijft over woke milennials die zich aanstellen, krijg je natuurlijk een reactie van…. woke milennials. Zoals deze recensie op Good Reads:

“Veel gedichten waarin de spot gedreven wordt: oh boehoe, huilie, de ‘woke-warriors’ willen een eigen omroep, cancelculture!, “‘hen’ als voornaamwoord respecteren en onze taal meeveranderen met de tijd? no way, maar anglicismen in de Nederlandse taal verweven heb ik geen moeite mee hoor.”

Verder schrijft deze recensent: “Laten we voorop stellen: ik ben echt helemaal voor zijn keuze om deze bundel online beschikbaar te maken, wat bijdraagt aan de toegankelijkheid van poëzie, top.”

Het goede nieuws: de bundel is nog steeds online beschikbaar. Je leest alle gedichten via mijn site en beluistert alles via Spotify. Of ontdek hoe een algoritme nieuwe poëzie maakte die beter was dan het origineel.