Social media etiquette: gebruik LinkedIn niet als Facebook

Mijn collega plaatst steeds vaker persoonlijke berichten op LinkedIn. Is dat oké? We vroegen het Liza Jansen, Redactiechef LinkedIn Nieuws.

Dit is een hoofdstuk uit Niet appen tijdens het eten. Je kan het boek hier bestellen.

Zelffelicitaties op LinkedIn

Huis gezocht wegens scheiding, een petitie tegen de coronawet en sponsoren gezocht voor een marathon. Je ziet het steeds vaker op LinkedIn. Een bericht met de mededeling: we deden honderd burpees op werk om de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Tientallen humble brags die beginnen met: ‘Ik wil mezelf geen schouderklopjes geven, maar dit moest ik even delen ter inspiratie.’ Om nog maar te zwijgen over de zogenaamd inspirerende, persoonlijke anekdotes over ‘niet opgeven’, nieuwe banen en aankomende webinars.

Het schouderklopje op eigen schouder is een bekend verschijnsel op LinkedIn. Het is een hinderlijke vorm van ijdelheid, een weinig subtiele poging erkenning van onbekenden te vergaren en schijnkarmapunten te sparen. Als je een keer iemand helpt oversteken, een fooi geeft in een café, een bloemetje aan de buren geeft, dan hoeven wij daar niets over te horen. Dat is namelijk vanzelfsprekend en hoort bij een goede opvoeding. Je mag je vader en moeder hiervoor bedanken – en nee, we hoeven geen screenshot te zien van de chat met je ouders. Koop een dagboek en schrijf het daar maar in.

Hoe moet dan wel? Help iemand. Dat is dan wel inspirerend. Een fysiotherapeut raakte met iemand aan de praat die naarstig op zoek was naar een baan. De fysiotherapeut plaatste namens hem een oproep op LinkedIn en door de vele shares en likes was er binnen no-time een baan geregeld. Zo kan het dus ook. Hulde. Noblesse oblige: wie in de gelegenheid is om iemand te helpen via zijn of haar digitale netwerk, wordt geacht dat te doen, zonder er over te blaten.

LinkedIn komt in vele vormen

LinkedIn heeft vele gedaantes anno 2022 en is een vergaarbak voor iedereen die graag in de pen krabbelt. Was het tien jaar geleden nog enkel een carrièreplatform waar je nieuwe banen of werknemers kon vinden, nu is LinkedIn een voor-elk-wat-wilsplatform dat vele gedaantes kent. Zo is ze op maandag vaak verkleed als Facebook of Instagram. Leden schrijven triviale en persoonlijke updates over het weekend, over de geboorte of overlijden van een familielid, maar ook een foto vanaf het ziekbed wordt er gedeeld.

Op dinsdag krijgt het platform een politiek randje en verandert het in een afgeleide van Twitter. LinkedInners delen hun onvrede over het politieke beleid, de stikstofcrisis, het coronabeleid of leggen haarfijn uit waarom Kaag toch zo’n goede leider is. Dan is daar op woensdag het prikbord van LinkedIn dat vol staat met Slackberichten. Berichten die relevant zijn voor collega’s, maar weinig toegevoegde waarde hebben voor de rest. De training die is afgerond, het besloten event waar gesproken mag worden: leuke, frisse updates, maar buiten het bedrijf zijn ze van weinig waarde.

Aan het einde van de week trekt het salamanderplatform weer een ander pakje aan: dat van een datingplatform. Berichten hebben deze vormen: ‘Koffie op zaterdag? Zin in een wijntje na werk? Zullen we eens buiten werk afspreken? Kan ik je eindelijk mee uit vragen nu die deal gesloten is?’ Linked-Tinder doet goede zaken. Vriend G. vertelde dat hij berichten van vrouwen krijgt die hij niet kent. Zonder schaamte, maar vol met aannames vragen ze hem: ‘Je bent joods toch? Wil je mee uit?’

Tips voor timeline en uitnodigingen

Hoe kan je jouw feed weer relevant maken? Als je genoeg hebt van de zelffeliciterende posts en persoonlijke updates is daar gelukkig de ontvolgknop. Zo blijf je wel gelinkt, maar zie je de posts niet meer in je feed verschijnen. Een drastischer manier is door je lijst heenlopen en iedereen verwijderen die irrelevante berichten schrijft en plaatst. Ga proactief op zoek naar mensen die je inspirerend vindt, die goede content plaatsen en volg ze. Zo wordt jouw feed weer relevanter voor jou.

Moet je elke uitnodiging om te linken zomaar accepteren? Of kan je uitnodigingen van onbekenden beleefd negeren, zonder uit te leggen waarom je niet op de uitnodiging ingaat? Voel je vrij om een verzoek te accepteren als je in enigszins dezelfde industrie werkt, je dezelfde zakelijke interesses hebt of als je het idee hebt dat deze persoon relevante connecties heeft. Maar voel je niet verplicht.

Ook als je gezamenlijke connecties hebt, kan je de uitnodiging negeren. De wereld is in zes stappen verbonden, de zogenaamde Six degrees of separation, wat inhoudt dat iedereen maximaal zes sociale contacten van elk ander persoon verwijderd is. Het delen van een gezamenlijke connectie is dus niet per se een argument om een verzoek te moeten accepteren. Krijg je veel verkooppraatjes van SEO-optimalisatiespecialisten, websitebouwers of anderszins ongevraagd advies in je inbox? Net als bij verkopers in de fysieke winkelstraat, hoef je online niet alles aan te nemen wat je aangeboden krijgt.

Grens werk en privé vervaagde tijdens lockdown

Hoe ga je om met deze directe berichten, en met de persoonlijke aard van berichten? Liza Jansen, Redactiechef LinkedIn Nieuws, herkent het beeld dat er vaker persoonlijke berichten gedeeld worden en legt de verklaring voor een deel bij de lockdowns. ‘Tijdens de pandemie vervaagden de grenzen tussen werk en privé. Dat zie je terug in de content die gedeeld wordt op ons platform; men heeft tegenwoordig de neiging zich meer open te stellen. Daarbij wil ik het beeld wel ietwat nuanceren: de verhalen zijn weliswaar persoonlijker van aard, maar zijn nog steeds vaak gerelateerd aan het werkzame leven.’

Volgens Jansen is het logisch dat men zijn emoties op LinkedIn vaker deelt. De lockdowns zorgden ervoor dat er meer aandacht voor het welzijn van werknemers kwam. ‘Dat zorgde ervoor dat mensen zich comfortabeler voelen om op hun werk te vertellen hoe het écht met ze gaat. Die ontwikkeling zie je terug op LinkedIn.’ Recent onderzoek van het platform voor professionals onder 2063 professionals toont aan dat 41 procent van de Nederlandse werknemers zich nu comfortabeler voelt bij het delen van emoties op het werk dan voor de pandemie. Dat geldt met name voor jongere werknemers, die tussen de zestien en vierentwintig jaar oud zijn.

Zou de pandemie jongeren opener hebben gemaakt? Popsterren uit deze generatie (Z), zoals S10 en Froukje, staan er om bekend dat ze open zijn over hun mentale gesteldheid. Hoe dan ook: laten we het goed nieuws noemen en hopen dat ze ouderen motiveren om zich kwetsbaarder op te stellen. Zolang deze boomers LinkedIn maar niet veranderen in een moodboard van emoties.

Vuistregels voor LinkedIn

  • LinkedIn is bedoeld voor zakelijke activiteiten. Deel berichten waarin je aangeeft op zoek te zijn naar werk of werknemers, deel interessante onderzoeken en inzichten die relevant zijn voor anderen.
  • Vermijd politieke statements, meningen en fondsenwerving voor sponsorlopen.
  • Bij twijfel: ga naar Twitter, waar er ongehoord geschreeuwd mag worden, als een roepende in de digitale duisternis.

Dit is een hoofdstuk uit Niet appen tijdens het eten. Wil je het boek bestellen? Bezoek dan deze pagina.

Organiseer je binnenkort een bedrijfsevent, congres, personeelsdag of seminar? Hier vind je meer info over de lezing (en quiz) over digitale etiquette.

Vraag nu gemakkelijk & snel een offerte aan

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Menu