Tech-etiquette: je opent op werk een ongepaste site. Wat nu?

Je opent op werk een ongepaste site. Wat nu? Ontdek tech-etiquette voor de 21e eeuw.

Dit is een hoofdstuk uit Niet appen tijdens het eten. Je kan het boek hier bestellen.

Tech-etiquette voor werk en privé

Werk en privé lopen steeds vaker in elkaar over. Hoe zorg je ervoor dat je collega’s niet zien dat je een nieuwe baan zoekt of welke video’s je graag in je vrije tijd kijkt? Wie zijn of haar laptop voor werk en privé gebruikt, loopt het risico dat deze twee werelden elkaar ontmoeten. Een collega kijkt even mee op je scherm en ziet een gesprek dat je voert op een datingssite. Of erger nog: een leidinggevende ziet dat jij een vacaturesite als favoriet hebt ingesteld. Of wat te denken van collega G., die net gestart was met zijn eigen bedrijf en dus voornamelijk druk was met het binnenhalen van nieuwe projecten. Zo ook die kleurloze, inwisselbare dinsdagochtend, toen hij een accountantskantoor langs de A2 bezocht. Wat de ochtend onder het systeemplafond kleur gaf, was de audiovisuele content die startte toen G. zijn laptop aan de beamer koppelde. Deze video was duidelijk bedoeld voor een publiek dat ouder was dan achttien en geïnteresseerd was in hoe blote mensen zich bewegen als ze elkaar heel lief vinden.

Het punt is: een ongeluk zit in een klein hoekje, want werk en privé lopen steeds meer in elkaar over. Je zoekt in het bijzijn van collega’s de speeldata van Youp van ’t Hek op en typt ‘www.youp’ in, totdat je collega’s zien en jij je realiseert dat dit het begin is van een van je online lievelingsbestemmingen. De vermenging van online en offline is er dus ook op onze telefoon en computers. Er zijn bijna geen kenniswerkers die elke dag om negen uur inklokken in een fabriekshal en om vijf uur hun gereedschap (laptop en smartphone) achterlaten om aan te sluiten in de file. Hoogopgeleide professionals werken vaker thuis en gebruiken de hardware van hun werkgever ook om vakanties te boeken of met familie en vrienden te appen of mailen.

Haal werk en privé uit elkaar

Als werk en privé met elkaar verstrengeld zijn geraakt als de draadjes van de kerstverlichting, dan zit er maar één ding op: het weer uit elkaar halen. En net als met die kerstverlichting-draadjes, is dat een hele klus. Er zijn grofweg twee manieren waarop je werk en privé iets meer kan scheiden. De duurste en simpelste oplossing is het aanschaffen van twee computers en telefoons: eentje om werkmails te sturen en de ander voor het versturen van leuke mails. Dat is vrij kostbaar en ook niet erg goed voor het milieu. Dikwijls levert een werkgever een toestel dat je mag gebruiken, zolang je bij diens bedrijf werkt. Spreek in zo’n geval met jezelf af dat je op je werktoestel niet te veel privézaken doet en die zonvakantie dus vanaf je eigen laptop boekt.

Misschien heb je geen privécomputer of mobieltje en ben je aangewezen op je werktoestel. Omdat je de middelen niet hebt om er eentje aan te schaffen of omdat je ondernemer, zzp’er of freelancer bent, waardoor werk en privé eigenlijk een geheel zijn geworden. Dan komt deze tip vast van pas. Gebruik een browser (bijvoorbeeld Brave) om werkmails te sturen en gebruik een andere browser om leuke mails te sturen of websites te bezoeken. Bijkomend voordeel: dit zorgt voor een betere scheiding tussen werk en privé. Hoe miniem ook, je zorgt met een aparte browser voor privéaangelegenheden voor een afbakening van je privé- en van je werkzame leven. Bij het boeken van die zonvakantie word je niet geconfronteerd met je werk. En zo kijk je tijdens je werkdag niet naar bookmarks van vakantiesites, een wel erg verleidelijke afleiding. Na het openen van zo’n site kost het je weer vijfentwintig minuten om geconcentreerd te kunnen werken, dus tel uit de winst als je deze sites niet ziet tussen negen en vijf. Door werk en privé ook in je ICT-domein te scheiden, hoef je nooit meer bang te zijn dat je privécontent te zien is bij zakelijke afspraken.

Vuistregel voor tech-etiquette

  • Probeer werk en privé gescheiden te houden door te kiezen voor aparte hardware. Dat zorgt er hopelijk ook voor dat je minder werkt in je vrije tijd.
  • Gebruik een andere browser als je op je werktelefoon of -laptop toch privézaken regelt.
  • Maak een extra gebruikersaccount aan op je computer voor privézaken. Dat zal in het begin even wennen zijn, want het vereist dat je wisselt van account, maar zorgt voor een goede scheiding tussen werk en privé.

Dit is een hoofdstuk uit Niet appen tijdens het eten. Je kan het boek bestellen via deze pagina.

Organiseer je binnenkort een bedrijfsevent, congres, personeelsdag of seminar? Hier vind je meer info over de lezing (en quiz) over digitale etiquette.

Vraag nu gemakkelijk & snel een offerte aan

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Menu