Het enige goede voornemen dat ertoe doet: minder schermtijd

Wat je voornemens voor volgend jaar ook zijn, er komt waarschijnlijk één ding tussen. Dat is je telefoon. We hebben dagelijks zo’n 2 uur en 15 minuten aan schermtijd. Jaarlijks zijn dat zo’n 34 volle dagen, een dikke maand. Deze drie stappen helpen je vaker je telefoon neer te leggen.

Drie stappen voor minder schermtijd

De slimste jongens en meisjes van Generatie X gingen aan de slag bij een bank of een prima bedrijf als Shell (als ik de website moet geloven). De slimste kids van mijn generatie lieten zich verleiden door mooie beloftes van Silicon Valley en bedachten hoe smartphonegebruikers zo lang mogelijk in een app, op hun scherm of op een site kunnen blijven en genudged kunnen worden om te liken, converteren of subscriben. Hun werk bleek niet zonder resultaat: kantoorpersoneel kan zich gemiddeld drie minuten focussen op één taak. Doordat we afgeleid worden door onze telefoon, presteren we gemiddeld 20% minder goed dan als we ons echt kunnen focussen (zonder telefoon).

Dat is niet onze schuld. Er is niks mis met je, als je je telefoon niet weg kan leggen. Ons brein is niet bestand tegen de trukendoos van social media. We staan machteloos tegen gamification, variabele beloning (soms iets leuks tegenkomen op Facebook) en andere hacks van UX-designers en gedragswetenschappers. Hoogste tijd dus voor een spoedcursus digitale zelfverdediging. Deze drie stappen van Carl Newport, auteur van Digitaal Minimalisme, helpen je om meer uit je leven te halen en minder tijd te stoppen in je telefoon.

Stap 1: Bepaal welke technologie je nodig hebt

Reserveer een periode van 30 dagen waarin je zult afzien van optionele technologieën. Dat zijn technologieën (zoals apps, sites, tools, gadgets) die je kan missen, zonder dat je professionele of privéleven er schade aan zou ondervinden.

Bepaal voor je aan deze afkickmaand begint, welke technologieën je kan missen en welke je nodig hebt. Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag: moet je e-mails per se op je telefoon ontvangen, of kan je ze ook op je desktop lezen en beantwoorden?

Stap 2: Kick af

Gefeliciteerd, je smartphone is verlost van optionele technologie. Dat is even wennen; afkickverschijnselen zijn deze periode niet ongewoon. Dat klinkt heftig, maar laat ook zien hoe vergroeid we met onze telefoon zijn (en hoe verslavend de dopamine-shots van online bevestiging zijn).

Tijdens deze afkickmaand onderzoek en herontdek je bezigheden en gedragingen die voldoening en betekenis geven. Wat ga je doen met de tijd die vrijkomt? Misschien kom je eindelijk toe aan die huizenjacht, renovatie of wiskundebijles voor je kinderen. Kunnen ze toch nog op je rekenen.

Stap 3: Herintroduceer technologie

Aan het eind van deze afkickperiode begin je met een schone lei en breng je optionele technologieën weer terug in je leven. Stel jezelf daarbij de volgende vragen:

  • Dient deze technologie een doel dat je belangrijk vindt? (Gemak telt niet)
  • Is dit de beste toepassing van technologie om dit doel te realiseren? (Als je het nieuws wil volgen, kan je het journaal kijken, in plaats van door eindeloze timelines te scrollen)

Minder technologie = meer tijd

Stel je voor dat je met deze drie stappen je schermtijd weet terug te dringen met 50 procent (een prima ambitie). Elke dag bespaar je ietsje meer dan een uur; op jaarbasis zou dat gemiddeld zo’n 408 uur zijn. Dat zijn tien werkweken (of design sprints, zo je wilt). Tien volle werkweken. Wat ga je doen met die tijd komend jaar?

Johann Hari, auteur van Stolen Focus: Why You Can’t Pay Attention, wijst ons op onze plicht om naar maatschappelijke verandering te streven. Tuurlijk, minder schermtijd zorgt voor meer focus en meer geluk, dat is fijn op individueel niveau. Hari roept ons op om van social mediabedrijven te eisen dat ze hun bedrijfsmodel veranderen, door ons niet zoveel mogelijk van onze aandacht te beroven. Ander goed voorbeeld: eis ‘het recht om offline’ te zijn. Dat is al in Frankrijk ingevoerd en zorgt ervoor dat Franse werknemers buiten werktijd echt vrij (want onbereikbaar) zijn.

De aandachtsexpert roept op om nu in actie te komen, omdat we nog over de aandacht beschikken om voor onze aandacht te vechten. Vergelijk onze aandachtscrisis met de klimaatcrisis: hoe langer we wachten, hoe lastiger het wordt deze situatie te overkomen. Toch kan je maatschappelijke verandering niet los zien van actie op individueel niveau. Wil je niet langer een maatschappij die slaafs zijn dagen vult met swipen, liken en bestellen? Begin dan met het herwinnen van jouw aandacht. Met minder schermtijd dus.

Wil je verder lezen over digitale balans? Dit thema komt ook aan bod in de gids voor digitale etiquette Niet appen tijdens het eten. Je kan het boek bestellen via deze pagina.

Organiseer je binnenkort een bedrijfsevent, congres, personeelsdag of seminar? Hier vind je meer info over de lezing (en quiz) over digitale etiquette.

Vraag nu gemakkelijk & snel een offerte aan

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Menu