Tien tips voor meer online privacy en veiligheid

Surfen zonder dat Google meekijkt en je geen zorgen meer maken dat je wachtwoorden gehackt zijn. Klinkt relaxt, toch? Daarom deel ik tien tips voor meer online privacy en veiligheid. En ze zijn ook nog eens hartstikke gratis.

Belang van privacy en online veiligheid

Zou je op een druk verkeersplein je zoekgeschiedenis voorlezen? Zou je je appjes uitprinten en in de stad ophangen? Zou je je laptop en smartphone graag overdragen aan een wildvreemde, die alles mag zien wat jij op je computer en telefoon hebt staan?

Waarschijnlijk (en hopelijk) is het antwoord ‘nee’ op bovenstaande vragen. Wie wil dat zijn of haar gegevens veilig zijn, moet meer doen dan zijn zoekgeschiedenis niet voorlezen, die moet aan de slag met online privacy. Maar hoe doe je dat? Deze tips helpen je op weg.

Privacy: andere browser en zoekmachine

Andere browser. De kans is groot dat je op dit moment een verkeerde browser gebruikt. Ongeveer de helft van de mensen gebruikt Chrome, maar aangezien de browser van Google is, is dat qua privacy ongeveer hetzelfde als een oorlog beginnen om vrede te stichten. Overweeg Firefox, dat je vast nog wel kent of Brave, waar je crypto kan verdienen door advertenties te zien. In het verlengde hiervan: de zoekmachine van Google schendt je privacy, DuckDuckGo is beter.

Consent-O-Matic is een andere tool die ik graag aanraad. Met deze plugin kan je automatisch zo min mogelijk cookies accepteren. Dankzij de AVG geeft elke website een popup die je verleidt om zo veel mogelijk cookies te accepteren, waardoor je over het hele internet gevolgd wordt. Deze plugin voorkomt dat.

Privacy: andere tips

Pas op met openbare Wifi. Misschien nogal een no-brainer, maar openbare internetvoorzieningen, zoals de Wifi in je favoriete koffiezaakje, is vaak slecht beveiligd. In dit artikel op veiliginternetten.nl vind je een boel handige tips, waarvan het gebruik van een VPN bij een openbare Wifi de belangrijkste is.

Pas op met wat je deelt. Wie online adresgegevens deelt en vervolgens vertelt dat hij of zij op vakantie gaat, moet niet raar opkijken als er ingebroken is tijdens die vakantie. Helaas wordt het internet niet alleen bevolkt door vrolijke vloggers, maar ook door hackers en inbrekers. Hoe minder persoonsgegevens je deelt, hoe beter. Lees ook het verhaal van de achttienjarige Melanie die slachtoffer werd van identiteitsfraude, iets wat jaarlijks 50.000 mensen gebeurt.

Tools voor meer online veiligheid

De site HaveIBeenPwnd laat je zien of je wachtwoorden ooit online zijn rondgegaan. Is dat het geval? Klik meteen door naar LastPass, waar je langere wachtwoorden aanmaakt – dat is lastiger te hacken – en in een veilige ‘kluis’ opslaat. Handig en hartstikke gratis.

Nu je toch bezig bent om je online veiligheid te fixen: kies ook voor tweestapsverificatie voor de belangrijkste apps en diensten, zoals mail en bankapps. Dat is een beetje gedoe, maar wel handig en nodig.

Andere tips voor meer online veiligheid

Update je computer en telefoon regelmatig. Je smartphone of laptop geeft vast vaak de melding dat er een update klaar staat. Echt iets waar je naar uitkijkt en je zal die update heus wel eens installeren. Stel het niet langer uit, want het zorgt ervoor dat je computer en telefoon beter beschermd zijn tegen hackers.

Maak backups. Het maken van backups of het opslaan van documenten in de cloud klinkt als veel werk, maar weet je wat pas veel werk is? Al het werk dat je tot nu toe hebt gedaan, opnieuw moeten doen. Dit overkwam overigens de schrijver Hemingway; hij raakte in 1922 alles kwijt wat hij tot dusver had geschreven toen zijn koffer gejat werd in een Zwitserse trein. Alleen twee korte verhalen bleven bewaard, waarvan er eentje te slecht was om te publiceren. Wees geen Hemingway, maak backups.

Zijn er tips die ik vergeten ben te delen? Stuur me een berichtje via info[apenstaart]aaronmirck.com en ik deel ze hieronder.

Vraag nu gemakkelijk & snel een offerte aan

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Menu