Top 3 Black Mirror-achtig nieuws uit 2021

Een Amazon-speaker die kinderen levensgevaarlijke opdrachten geeft. De bestorming van het Capitool. En vrouwen die overal ter wereld hetzelfde gezicht krijgen door Instagram. Dit zijn de drie meest Black Mirror-achtige gebeurtenissen van 2021.

Jaar van Black Mirror

2021 gaat niet alleen de boeken in als seizoen 2 aflevering 1-8 van Covid-19. Het was ook een jaar waarin we nog meer bekend raakten met de keerzijde van technologie. 2021 deed vaak denken aan de populaire Netflix-serie Black Mirror, waarin de mens machteloos staat tegenover een technologie die weinig goeds met hem voor heeft.

Merk op: hoewel Black Mirror een fictie-serie is, gebeurt het vaker dat de realiteit deze serie volgt. Er is zelfs een speciaal lemma op Wikipedia, waarin wordt verwezen naar alle keren dat Black Mirror de toekomst (helaas) goed wist te voorspellen.

Deze drie gebeurtenissen uit 2021 zouden in elk geval in Black Mirror niet misstaan:

1: Iedereen hetzelfde Instagram-gezicht

Jonas Kooyman (van de onvolprezen nieuwsbrief de Havermelkelite) beschreef in NRC hoe Instagram ervoor zorgt dat jonge vrouwen er over de hele wereld identiek uit komen te zien. Het wordt zelfs al het ‘Instagram-gezicht’ genoemd: “Hoge wenkbrauwen, katachtige ogen met lange wimpers, grote, scherpe jukbeenderen, een kleine neus, dikke lippen en een strakke, gladde huid, zonder poriën.” Kim Kardashian, dus.

Instagram leerde een nieuwe generatie jongeren hoe hun gezicht eruit zou zien als ze – pak ’m beet – geen zeven waren, maar een acht, schrijft Kooyman. “Zo biedt de app retoucheermogelijkheden, die je huid net wat voordeliger uit laten komen, maar zijn er ook controversiële gezichtsfilters die je vollere lippen of uitgesprokener jukbeenderen geven.”

Je leest het goed: eerst poetsen we onze selfie op met een filter, maar dat is niet genoeg. Geïnspireerd deze Insta-filters – en de perfecte lijven en gezichten in onze timeline – hollen we naar plastische chirurgie om aan een Insta-schoonheidsideaal te voldoen. Tot we allemaal op Kim Kardashian lijken.

2: De bestorming van het Capitool

Eind 2020 werden er in Amerika ongeveer een miljoen berichten gedeeld met dezelfde inhoud. “Ga op 6 januari naar Washington en vecht voor de rechtmatige uitslag van de verkiezingen. Trump heeft eigenlijk de verkiezingen van 2020 gewonnen. Laat ze de verkiezingen niet stelen.”

Hoe gevaarlijk is de cocktail van nepnieuws en social media waarin geen ruimte meer is voor debat? Nou, zo’n 15.000 relschoppers gaven op 6 januari gehoor aan deze oproep, waarna er vijf agenten omkwamen. En de Amerikaanse democratie overleefde ternauwernood deze staatsgreep. Doordat de complot-gekkies, racisten en rednecks hun selfiestick meenamen, kan je deze burgeroorlog nu in HD terugkijken. Zo hoeven we niet te wachten op het nieuwe seizoen Black Mirror.

3: Amazon-speaker geeft kind levensgevaarlijke opdracht

Een tienjarig meisje kreeg een levensgevaarlijke opdracht van Amazons speaker Echo, zo schrijft BBC News. “Steek een telefoonlader half in het stopcontact en houd dan een munt tegen de uitstekende pinnen.” Dat is een levensgevaarlijke opdracht, omdat het muntje elektriciteit geleidt, wat kan leiden tot schokken en brand.

Gelukkig kon het meisje de opdracht niet uitvoeren, omdat haar moeder op tijd ingreep. De opdracht staat bekend als ’the penny challenge’ en dook ongeveer een jaar geleden al op op TikTok. Zou het nog te vinden zijn op het Chinese socialmediaplatform?

Oké, dat is een boel Black Mirror. En nu?

Voor wie verder wil gruwelen, raad ik dit stuk aan op Technology Review. Wie fan is van Black Mirror en niet kan wachten op een nieuw seizoen, raad ik een andere serie aan: Years and Years

Vraag nu gemakkelijk & snel een offerte aan

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Menu