Dit zijn jullie moderne etiquette vraagstukken

Hoe hoort het op LinkedIn, in app-groepen en kan je zomaar spraakberichten sturen?

Dit is een hoofdstuk uit Niet appen tijdens het eten. Je kan het boek hier bestellen.

Hoe zit het met app-groepen?

Advocaat en auteur van Het Bestsellerboek Charlotte Meindersma dacht “vooral aan groepen van vrienden of familie, waarbij sommige mensen gewoon nooit reageren. Of dat er een soort subgroepjes ontstaan op whatsapp van mensen die veel contact hebben samen. Mensen wel of niet in een Whatsapp-groep betrekken en wel of niet antwoorden vind ik wel een app-etiquette. Hoe zit dat?”

Charlotte, zie een groepsapp als een kringgesprek. Stel je voor dat de hele kring op staat, zijn stoelen optilt, in een andere kamer plaatsneemt en de deur op slot doet. Dat is alles behalve een uitnodiging om alsnog mee te doen. De pijnlijke waarheid is: de groep besluit om zonder je verder te gaan, zonder je dat mede te delen. Doe navraag bij een van de leden van de groep, iemand die dicht bij je staat, of er inderdaad een nieuwe appgroep is ontstaan waar je geen deel van uitmaakt en of dat de bedoeling is. Wie weet is er wel een subgroep aangemaakt om te kletsen over Temptation Island, een serie die jou als enige niet boeit. Dat hoeft geen probleem te zijn, toch?

Het kan ook zijn dat de vriendengroep daadwerkelijk verder gaat zonder je. Treur niet: wie een appgroep aanmaakt waar je geen deel van mag uitmaken en je dat niet vertelt, is het ook niet waard om mee bevriend te zijn. Hoe pijnlijk het ook mag zijn: je bent beter af zonder vrienden die je passief-agressief ghosten en zo plots verdwijnen uit je leven (zie hoofdstuk 25 over daten en ghosten).

Spraakberichten: doen of niet?

DJ en advocaat Sander Petit vraagt zich af of spraakberichten toegestaan zijn. “Moet je daar naar luisteren of kun je vragen of iemand het zijne of hare gewoon even uittypt zodat je weet waar je aan toe bent?”

Sander, als je het echt storend vindt om de stem te horen van vrienden – wat soms juist kleur kan geven door intonatie en toon – dan is er gelukkig de doorspoelfunctie en de optie om de memo versneld af te spelen. Ben je het echt beu? Geef dan aan dat je de voorkeur geeft aan getypte berichten. Houd er wel rekening mee dat niet iedereen van schrijven houdt of in staat is om foutloos te typen. Ongeveer vijftien procent van de Nederlandse bevolking is dyslectisch of heeft een taalachterstand. Voor hen zijn deze spraakberichten een uitkomst. Dat maakt het wel zo inclusief. Wanneer je geen tijd om uitgebreid te bellen, maar wel even een teken van leven wil geven, is een spraakmemo ook een uitkomst. De ander kan het op zijn of haar eigen tijd afluisteren, en het is een ontspannende manier van bijpraten. Maar wie een spraakmemo stuurt, heurt het kort te houden. Wie podcast-ambities heeft, kan naar podcast-platform Anchor en doet er goed aan professionele microfoon te kopen.

Moderne etiquette op LinkedIn

Sarah Neels, Head of Strategy & Operations bij Google Health, vraagt zich af of je altijd iedereen moet accepteren die een LinkedIn-uitnodiging stuurt. “Mag ik die uitnodigingen ook negeren? En hoe werkt het als we een gezamenlijke connectie hebben?”

Sarah, voel je vrij om een verzoek te accepteren als je in enigszins dezelfde industrie werkt, je dezelfde zakelijke interesses hebt of als je het idee hebt dat deze persoon relevante connecties heeft. Maar voel je niet verplicht. Ook als je gezamenlijke connecties hebt, kan je de uitnodiging negeren. De wereld is in zes stappen verbonden, ‘de zogenaamde ‘Six degrees of separation’, wat inhoudt dat alle mensen zijn verbonden door zes of minder sociale contacten. Het delen van een gezamenlijke connectie is niet per se een argument om een verzoek te moeten accepteren. Krijg je veel verkooppraatjes van SEO-optimalisatiespecialisten, websitebouwers of anderszins ongevraagd advies in je inbox? Net als bij verkopers in de fysieke winkelstraat, hoef je online niet alles aan te nemen wat je aangeboden krijgt.

Dit is een hoofdstuk uit Niet appen tijdens het eten. Je kan het boek bestellen via deze pagina.

Organiseer je binnenkort een bedrijfsevent, congres, personeelsdag of seminar? Hier vind je meer info over de lezing (en quiz) over digitale etiquette.

Vraag nu gemakkelijk & snel een offerte aan

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Menu