Zeven must-read artikelen over technologie

Ontdek verfrissende inzichten over technologie met deze zeven must-read artikelen over technologie.

Kritisch op technologie

Eten bestellen, je vakantie boeken een partner ontmoeten en een nieuwe baan vinden. We doen alles online. Maar het internet functioneert al lang niet zoals het ooit bedoeld was. Dave Chappelle duidt het internet in 15 seconden. Hij laat ons op hilarische wijze zien dat het internet een hele rare plek is geworden. De macht moet weer terug naar de burger, maar waar te beginnen? Nou, met een cursus van oa Waag en de HvA: samen repareren we het internet.

Eric Ries schreef de bestseller Lean Startup, de bijbel voor elke startup-founder. Hij kwam tot inkeer en lanceerde de Long-Term Stock Exchange. Dit idee kan de wereld veranderen. Ten goede.

Teleurstellingen (voorkomen)

Bij elke nieuwe innovatie of technologische revolutie zijn de verwachtingen hooggespannen. Vervolgens blijken we teleurgesteld. Bijvoorbeeld wanneer blijkt als social media ons niet dichterbij brengen, maar juist polariserend werken. Tijd voor gezonde scepsis, ook als we het over Web3 hebben.

Er is genoeg om sceptisch over te zijn. Denk aan een Amazon-speaker die kinderen levensgevaarlijke opdrachten geeft. De bestorming van het Capitool. En vrouwen die overal ter wereld hetzelfde gezicht krijgen door Instagram. Dit waren de drie meest Black Mirror-achtige gebeurtenissen van 2021.

Goed nieuws over technologie

Is er dan alleen maar slecht nieuws te vinden op deze pagina? Integendeel! Ik denk dat we veel kunnen leren van de slimmigheden van startups. Zo kan de overheidscommunicatie nog veel leren van de populaire betaalapp Tikkie.

Het beeld dat mensen niet geïnteresseerd zijn in wat er met hun data gebeurt, is achterhaald, betoog ik. Data en privacy komen dan toch eindelijk hoger op de politieke agenda.

Vond je dit interessant? Ik heb diverse boeken geschreven over technologie, waarin ik uitgebreider bij deze materie stilsta. Ook geef ik lezingen over technologie, AI en digitale etiquette. Hieronder zie je hoe die lezing over digitale etiquette er uit ziet.

Vraag nu gemakkelijk & snel een offerte aan

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Menu