Zorgen om de klimaatimpact van AI

Het toonaangevende Nature maakt zich zorgen om de klimaatimpact van AI. En dat is niet voor niets.

Klimaatimpact van AI

Zelfs OpenAI-CEO Sam Altman geeft nu toe dat de AI-industrie afstevent op een energiecrisis. Altman waarschuwde dat de volgende golf van generatieve AI-systemen veel meer energie zal verbruiken dan verwacht. Dat zal een flinke uitdaging zijn voor energiesystemen.

AI-systemen hebben niet alleen (heel veel) stroom nodig – maar ook water. Heel veel water. Over een paar jaar is de waterconsumptie van AI-bedrijven even groot als de helft van de UK, meldt Nature. Dat is ongeveer de waterconsumptie van Nederland en België bij elkaar opgeteld. Per jaar.

Zorgen om laconieke houding AI-fans

Ik spreek me regelmatig uit over het grote klimaatprobleem van AI. AI-fanboys reageren dan vaak gepikeerd en weinig inhoudelijk. Daardoor maak ik me eigenlijk nog meer zorgen: als deze AI-evangelisten dit probleem niet serieus nemen, hoe gaan we het dan oplossen?

Wetgeving zou een oplossing kunnen zijn. Straks moeten grote bedrijven bijhouden hoeveel CO2 hun bedrijf (indirect) uitstoot. AI zou een onderdeel moeten zijn van die CO2-rapportage. De vraag is alleen: welk AI-bedrijf zal zo transparant zijn om de totale CO2-uitstoot en uitstoot per prompt te delen?

Vond je dit interessant? Hier vind je de andere artikelen die ik over AI heb geschreven. Wil je in een lezing of keynote meer te weten komen over AI? Hier vind je meer informatie over mijn lezing Wegwijs in AI.

Vraag nu gemakkelijk & snel een offerte aan

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Menu