Je hoort en leest zoveel over AI, dat het vast een nieuwe vorm van technologie zal zijn. Maar is AI echt zo nieuw als we denken?
Generatieve AI
Kunstmatige intelligentie is nu veel in het nieuws, omdat het in staat is om kwalitatief goede beelden of teksten te maken. Dit noemen we generatieve AI. Er worden zelfs complete tv-reclames gemaakt met behulp van AI. Kunstmatige intelligentie wordt ook gebruikt om data te analyseren. Daardoor weet Netflix, YouTube of de app van de supermarkt wat je leuk (of lekker) vindt.
Google analyseert bijvoorbeeld je zoekgedrag en toont je daardoor andere zoekresultaten dan je buurvrouw. Als jij fan bent van voetbal en zij van mythologie, dan zorgen zoekopdrachten als Ajax of Heracles voor andere output. AI is al jaren een onderdeel van ons dagelijks leven. Dat maakt het ook zo flauw om iemand te vragen of hij al heeft gewerkt met AI. Dat doen we namelijk allemaal. AI is het water in de zee van technologie waarin we zwemmen: het is overal, maar we zien het (daardoor) niet.
Analoge algoritmes
Ik vertelde je eerder over een experiment dat ik deed met mijn teksten, die ik liet bewerken door AI. Zelfs het werken met algoritmes om tot nieuwe teksten te komen blijkt al langer te gebeuren. 50 jaar geleden ging P.C. Hooftprijs-winnaar Gerrit Krol mij voor. De Shell-programmeur annex dichter noemde de output van zijn algoritme een ‘grap die mislukt is’, omdat het aan ambiguïteit ontbrak. Je ziet hieronder de analoge algoritmes (en de bedenker ervan).
Het werken met algoritmes om tot nieuwe uitkomsten te komen – de principes van AI – is dus allesbehalve nieuw. De fundamenten van AI zijn zelfs eeuwenoud. De eerste algoritmes bestonden in de negende eeuw na Christus. Alan Turing mag ook niet onvermeld blijven als bedenker van de ‘Turing-test’. Als het niet lukt om onderscheid te maken tussen mens of machine (AI), dan slaagt de software of computer voor deze test.
Waarom zoveel aandacht voor AI?
Waarom is er dan zoveel aandacht voor AI, vraag je je vast af. Omdat er steeds meer AI-toepassingen gelanceerd worden. Je kan een overtuigende tekst laten schrijven door AI. Een levensechte foto laten maken door AI. Of zelfs een hele website door AI laten maken. Die toepassingen van AI worden steeds beter, omdat de rekenkracht van computers toeneemt en er steeds meer data beschikbaar is om AI mee te trainen. Die data delen we zelf. Elke tweet, YouTube-video of LinkedIn-post is voer voor AI.
Waar komt data die gebruikt wordt om AI te trainen vandaan? In deze afbeelding zie je wat er elke minuut gebeurt op het internet. In ruil voor onze privacy, hebben we een chatbot gekregen die weerspiegelt welke data we zelf online hebben gezet. Klinkt dat als intelligente software?
Waarom is dit belangrijk?
Door AI als een nieuwe of aanstormende technologie te zien, gaan we voorbij aan twee belangrijke zaken. Allereerst vergeten we dat AI nu al een belangrijk onderdeel is van ons leven. Het bepaalt welke content we te zien krijgen op YouTube of welke zoekresultaten Google ons toont. AI is nu al ons venster op de realiteit. Je ziet vast veel indrukwekkende uitingen van AI op social media voorbijkomen, zoals levensechte foto’s of griezelige deepfakes. Het is belangrijk om erbij stil te staan dat die uitingen alleen maar tot stand konden komen doordat wij onze data hebben weggegeven. Generatieve AI is wat we terugkregen in ruil voor onze privacy.
Je kan geen krant of tijdschrift openslaan zonder bericht over AI. Helaas wordt er ook veel onzin over AI verspreid. Ik help je feit van fictie onderscheiden met een gratis e-book, waarvan dit een van de hoofdstukken is. Je leest dit boekje in 30 minuten en die tijdsinvestering is het enige wat dit boekje je kost. Download het boekje hier of via het formulier hieronder. Wil je in een lezing of keynote meer te weten komen over AI? Hier vind je meer informatie over mijn lezing Wegwijs in AI.
[mailerlite_form form_id=1]