Skip to main content

De afgelopen weken is er veel geschreven over de bestorming van het Capitool. Zou dat ooit in Nederland kunnen gebeuren? En welke rol speelt een nieuwe NPO-omroep, Ongehoord Nederland?

De revolutie is wel op TV

Gil Scott-Heron, de godfather van hiphop, zong ooit dat de revolutie niet op televisie zou komen. De revolutie zal niet herhaald worden, voorspelde hij, want de revolutie zou live zijn. De protestzanger had nooit kunnen rekenen op wat er zou gebeuren aan het begin van de jaren ’20 van de 21e eeuw.

Verleid door nepnieuws en bewapend met selfiesticks trokken op 6 januari zo’n 15.000 ‘patriotten’ naar het Capitool. Meer dan een miljoen keer ging het bericht op social media rond dat ze voor Trump moesten vechten. Dit is het resultaat van vijftien jaar social media zonder grenzen. Vijf agenten komen om en de Amerikaanse democratie overleeft de aanslag ternauwernood. Een schrale troost: deze burgeroorlog werd opgenomen in HD, dus valt het terug te kijken, als waarschuwing voor wat ons mogelijk te wachten staat.

ON zendt bestorming Tweede Kamer uit op NPO

Iemand schreef ooit: als de wereld vergaat, dan vlucht ik naar Nederland, want daar gebeurt alles twee jaar later. De afgelopen weken ging het in Nederland dan ook veelvuldig over de aanslag op de Amerikaanse democratie. Forum voor Democratie zou bijvoorbeeld verboden moeten worden, omdat ze dezelfde taal uitslaan als Trump. Waarom niet beginnen met het vervolgen van strafbare feiten? Bijvoorbeeld voor het oproepen tot geweld (de ‘tribunalen’ van complotmarmot Van Meijeren) of het delen van adresgegevens van ministers (door Willem Engel in FvD-chats).

Minstens even ernstig als een ondemocratische partij die oproept tot geweld, is een publieke omroep die de lijn Trump/Baudet volgt. Ongehoord Nederland (ON) is nu vooral bekend van de ongekende heldenmoed om Zwarte Piet wel af te beelden (‘papa, wat deed jij eigenlijk in het verzet?’). De omroep draagt al een poos bij aan de verspreiding van fake news, bedreigt de vrije pers en verkondigt openlijk racistische, antisemitische en gewelddadige teksten. Een rijtje dieptepunten:

  • Een van de initiatiefnemers trad terug, nadat hij had gezegd dat holocaustontkenners ook spreekruimte verdienen. Ook de voorzitter van de Raad trok zich terug omdat hij een leidende functie bij de antisemitische denktank Gefira bleek te bekleden;
  • Een andere initiatiefnemer dreigde stappen te ondernemen tegen journalist Harry Hol die een kritische video over Ongehoord Nederland had gepubliceerd. Met andere woorden: voor het vrije woord, tenzij men kritisch is over ON;
  • De omroep liet critici aan het woord over COVID-19. Volgens KRO-NCRV-journalisten Jerry Vermanen en Tanne van Bree zijn er 28 verkeerde uitspraken over COVID-19 gedaan door gasten een ON-talkshow;
  • ON streamde op YouTube een panelgesprek over corona met QAnon-sympathisant Janet Ossebaard en Sid Lukassen, bekend van zijn dromen over geweld tegen andersdenkenden.

Eén ding is zeker: als de Tweede Kamer bestormd wordt door Baudet-adepten, dan is het straks live te volgen op Ongehoord Nederland. Bij de NPO, van onze belastingcenten.

Leave a Reply