Populair misverstand over AI: AI bedreigt de mensheid

Een van de populaire misverstanden over AI, is dat AI een bedreiging voor de mensheid vormt. AI wordt op een gegeven moment zo slim, dat we het niet meer in toom kunnen houden. Maar hebben we AI echt te vrezen?

Bedreiging voor de mensheid

Begrijp me niet verkeerd: er is niets mis met een goed verhaal. Computers die zo sterk en gemeen zijn dat ze in staat zijn om de mensheid kapot te maken: dat klinkt als een prima plot. En dat is het ook. Het is het verhaal in geweldige films (Matrix) en middelmatige films (The Terminator). Hollywood leerde ons AI kennen, maar wel op een eenzijdige manier. Telkens leerden we AI kennen als het einde van de mensheid.

Het is dus niet verwonderlijk dat media toehappen als slimme mensen en Elon Musk waarschuwen voor de gevolgen van AI. De waarschuwing speelt in op een bestaand sentiment, een beeld dat we herkennen. Is het je overigens opgevallen dat alle bedrijven die ons waarschuwden voor de gevolgen van AI, zelf bezig zijn met het ontwikkelen van AI? De waarschuwing zou je dan ook als volgt kunnen vertalen: de technologie die ik ontwikkel is zo sterk, dat het mogelijk het einde van ons soort betekent. Ik ben blij dat de producenten van WC-eend ons nog steeds WC-eend aanbevelen.

Oplossingen voor AI

Er zijn diverse oplossingen gepresenteerd voor het risico van AI. Het voortbestaan van de mens kan verzekerd worden, als we de ontwikkeling van AI minstens een half jaar pauzeren. Wie het weet mag het zeggen, maar ik kan me niet voorstellen waarom de aarde 184 rondjes om zijn as moet draaien voor AI geen gevaar meer is. Wat is het nut zo’n arbitraire grens? In plaats van ‘Apocalypse straks’ is het ‘Apocalypse ietsje later’?

Een andere oplossing is het ontwikkelen ‘vriendelijkere AI’, zoals onder andere Musk voorstelt. Dat is echter een valse oplossing. Een vriendelijke machine, zoals een zelfrijdende auto, kan nog steeds iemand aanrijden. Bovenal: er is nog geen bewijs dat AI in staat is om zo intelligent of autonoom te worden als een mens. Wie waarschuwt voor AI als bedreiging voor de mensheid moet minder science fiction kijken.

Waarom is dit belangrijk?

Het science fiction-verhaal over AI overschaduwt de huidige impact van AI op onze maatschappij. AI zorgt er nu al voor dat er mensen in Nederland gediscrimineerd worden bij het aanvragen van kindertoeslag, studiefinanciering, een uitkering of een verblijfsvergunning, alleen maar omdat ze een niet-Nederlandse achtergrond hebben. We moeten onze ogen openen voor het reële gevaar van AI, dat niet in de verre toekomt schuilt, maar zich nu al manifesteert.

Je kan geen krant of tijdschrift openslaan zonder bericht over AI. Helaas wordt er ook veel onzin over AI verspreid. Ik help je feit van fictie onderscheiden met een gratis e-book, waarvan dit een van de hoofdstukken is. Je leest dit boekje in 30 minuten en die tijdsinvestering is het enige wat dit boekje je kost. Download het boekje hier of via het formulier hieronder. Wil je in een lezing of keynote meer te weten komen over AI? Hier vind je meer informatie over mijn lezing Wegwijs in AI.

[mailerlite_form form_id=1]

Vraag nu gemakkelijk & snel een offerte aan

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Menu