Skip to main content

Verzuim, met name onder jongeren, is hoger dan ooit. Dat komt mede doordat we nog op een onverstandige manier omgaan met digitale communicatie, betoog ik in de Telegraaf.

Gelukkig is er ook een oplossing voor dit probleem. Volgens mij is het hoog tijd om werk en privé weer te scheiden. Dat zorgt ervoor dat werkers minder snel uitvallen en zelfs effectiever worden.

Hoog verzuim

Vorig jaar was het verzuim met 5,6 procent hoger dan ooit. Vooral onder jongeren en jongvolwassenen is de uitval door psychische klachten hoog, bijvoorbeeld door depressies, angsten of overspannenheid. Psychiater en hoogleraar stress en veerkracht Christiaan Vinkers van het Amsterdam UMC vertelde aan de Telegraaf niet goed te weten waardoor het komt dat zoveel jongeren uitvallen.

Een mogelijke verklaring is te vinden in het verdwijnen van de grens tussen werk en privé. Dat kwam mede door de lockdowns, toen veel mensen thuis kwamen te werken. Het gevolg is dat werkers de hele dag ‘aan’ staan en via veel verschillende kanalen (app, mail, chat) communiceren met hun werkgever of collega’s. Dat we steeds langer en vaker bereikbaar zijn, heeft gevolgen voor de mentale gesteldheid. 20 procent van de jonge werknemers geeft aan altijd bereikbaar te moeten zijn voor zijn werk en daardoor niet goed uit te rusten, blijkt uit onderzoek onder meer dan 1.000 Nederlanders. Met andere woorden: de manier waarop we werken, werkt niet meer voor iedereen.

Werk en prive-balans

Bedrijven maken zich zorgen over het personeelstekort, burnouts en ongekend hoge verzuimcijfers. Tegelijkertijd wil ongeveer de helft van de jonge werknemers (45 procent) buiten werktijd onbereikbaar mogen zijn voor het werk. Bedrijven die werknemers dat recht geven, zijn niet alleen aantrekkelijker in deze krappe arbeidsmarkt, maar zorgen er ook voor dat hun werknemers kunnen uitrusten en minder snel uitvallen. Experimenten wijzen er daarbij ook op dat wie vaker offline is, gelukkiger, creatiever en aardiger is. Misschien is de slimste productiviteit-truc geen handige app, maar een telefoon die wat vaker uitstaat en een werknemer die vaker onbereikbaar mag zijn.

Enige nuance: niet ieder bedrijf kan elke werknemer altijd onbereikbaar laten zijn in de vrije tijd, bijvoorbeeld voor noodgevallen of rondom deadlines. De oplossing voor dat soort uitzonderingsgevallen, is het maken van duidelijke afspraken, wat slechts een op de acht bedrijven doet. Daardoor beantwoorden twee op de drie jonge werknemers werk-appjes en mailtjes buiten werktijd. Met name theoretisch opgeleide werkers zijn hier druk mee, die ook vaker overwerken (75 procent) dan praktisch opgeleiden (30 procent). Gek genoeg vinden we het normaler om iemand buiten werktijd, onbetaald op een computer te laten werken, dan een muurtje te laten metselen. Ik ken ook geen kapper die gratis knipt omdat het zondag is. Een op de zes midden- en hoger opgeleide werknemers is zelfs meer dan twee uur per week kwijt met het beantwoorden van werk-appjes en mailtjes buiten werktijd. 

Conclusie

Laten we werk en privé weer scheiden en betere afspraken maken over hoe en wanneer we met elkaar communiceren op het werk. Veel jongeren hebben daar namelijk behoefte aan. 

Onder het label Aandachtswerk help bedrijven met het maken van afspraken over digitale communicatie. Ik geef keynotes en workshops over productiviteit en slimmer werken. Meer weten? Neem contact met me op. Of lees op deze pagina meer over deze lezing/workshop.

Leave a Reply