Wat je ambities voor volgend jaar ook zijn: je hebt er tijd en aandacht voor nodig. Deze vijf voornemens helpen je als kenniswerker om meer uit 2024 te halen.
1: Het belangrijkste voornemen: tijd > geld
Sommigen zeggen wel eens: tijd is geld. Maar dat is niet zo. Tijd is veel kostbaarder dan geld. Een verloren uur krijg je nooit meer terug, terwijl je een miskoop volgende maand misschien wel hebt terugverdiend.
Het eerste voornemen is dan ook: zie tijd als je meest kostbare bezit. Wees zuinig op de tijd die je hebt. Want alleen door je tijd spaarzaam te besteden, houd je tijd over voor je eigen prioriteiten – of dat nou op het werk of in je privéleven is.
2: Maak je mailbox minder belangrijk
Wist je dat de gemiddelde kenniswerker 2,5 tot 3 uur per dag bezig is met e-mails lezen en beantwoorden? Dat komt doordat we onze mailbox veel te belangrijk maken.
80 procent van de professionals heeft de mailbox altijd openstaan. Daardoor verliezen we kostbare tijd, tijd die we ook aan andere dingen kunnen spenderen. Maak je mailbox dus minder belangrijk – met deze tips.
3: Maak je telefoon wat saaier
Dagelijks brengen we gemiddeld 2,5 uur door op onze smartphone – en jongeren nog meer. Twintigers brengen gemiddeld zelfs zo’n 5 uur per dag door op hun mobieltje. Als tijd ons meest kostbare bezit is, dan is het zonde om het te verdoen op onze telefoon.
Zet meldingen op je smartphone uit en verwijder social media van je smartphone. Als dat niet werkt, zet dan je telefoon op zwart-wit, zodat je telefoon zo saai wordt dat je ‘m wel met rust laat. Meer tips voor minder schermtijd vind je hier.
4: Geef je hersenen geen junkfood
Input = output. Wil je komend jaar originele gedachten verwoorden, dan is het belangrijk om je hersenen te voeden met kwaliteit. Zie je hersenen als een maag, die je liever geen junkfood geeft, maar gezond eten.
Gedurende een dag wordt onze aandacht getrokken door allerlei verleidingen, zoals social media, nieuwssites en andere vormen van afleiding. Je kan een Netflix-serie bingewatchen of honderd TikTokfilmpjes kijken, maar dat is een soort digitaal junkfood. Schrijf je in voor interessante nieuwsbrieven, lees eens een boek of kijk eens een TEDx. Zo verruil je junkfood voor een gezonder dieët.
5: Neem echte pauzes
De manier waarop we nu pauze nemen is niet heel handig. Dat zit zo. Gedurende een dag nemen we een aantal keer pauze. Je hebt bijvoorbeeld een paar lastige taken afgerond en wil daarna een moment rust, om daar van bij te komen. Het is verleidelijk om je mailbox te openen, social media door te klikken of het laatste voetbalnieuws te lezen.
Het nadeel is: je rust niet echt uit met zo’n pauze, want zelfs het bekijken van een schattig kattenfilmpje ziet je hersens als het verwerken van nieuwe informatie. Daarbij duurt zo’n pauze altijd langer dan je zou willen, omdat er altijd een nieuw filmpje te bekijken valt. Tijd om betere pauzes te houden, door bijvoorbeeld een wat te drinken te pakken, even naar de wc te gaan of rondje te lopen.
Meer voornemens voor 2024
Ik ben benieuwd welke voornemens jij voor volgend jaar hebt – of welke tips volgens jou niet in dit lijstje mogen ontbreken. Laat het me weten.
Wil je meer weten over slimmer werken? Vanuit Aandachtswerk leer ik teams, organisaties en ondernemers om meer uit hun werkweek te halen.