Aaron Mirck

Steeds meer jongeren willen onbereikbaar mogen zijn

20 procent van de jonge werknemers geeft aan altijd bereikbaar te moeten zijn voor zijn werk en daardoor niet goed uit te rusten. Ook willen jongeren onbereikbaar mogen zijn voor het werk.

Dat blijkt uit onderzoek onder meer dan 1.000 Nederlanders. Daarom roep ik op om slimmer om te gaan met digitale communicatie. De slimste productiviteit-truc is geen handige app, maar het recht om ‘uit te mogen staan’ buiten werktijd.

Werk werkt voor velen niet meer

Een op de vijf jonge werknemers (tot 45 jaar) geeft aan niet goed uit te rusten, omdat hij of zij altijd bereikbaar moet zijn. Dat laat zien dat de manier waarop we werken, niet voor iedereen werkt. Bedrijven maken zich zorgen over het personeelstekort, burnouts en ongekend hoge verzuimcijfers. Tegelijkertijd wil ongeveer de helft van de jonge werknemers (45 procent) buiten werktijd onbereikbaar mogen zijn voor het werk. Bedrijven die werknemers dat recht geven, zijn niet alleen aantrekkelijker in deze krappe arbeidsmarkt, maar zorgen er ook voor dat hun werknemers kunnen uitrusten en minder snel uitvallen.

Dat is volgens mij niet het enige voordeel van het recht om buiten werktijd onbereikbaar te mogen zijn. Een mobieltjesverbod in de klas is geen taboe meer. Dat laat volgens mij zien dat we doorhebben dat smartphones ons niet altijd slimmer of gelukkiger maken. Sterker nog: experimenten wijzen erop dat wie vaker offline is, gelukkiger, creatiever en aardiger is. Misschien is de slimste productiviteit-truc geen handige app, maar een telefoon die wat vaker uitstaat en een werknemer die vaker onbereikbaar mag zijn.

Onbereikbaar mogen zijn

Ongeveer twee op de drie jonge werknemers beantwoordt werk-appjes en mailtjes buiten werktijd. Theoretisch opgeleide werknemers (58 procent) communiceren vaker buiten werktijd met hun werkgever dan praktisch opgeleide werknemers (21 procent). Theoretisch opgeleiden werken ook veel vaker over (75 procent) dan praktisch opgeleiden (30 procent). 

Gek genoeg vinden we het normaler om iemand buiten werktijd, onbetaald op een computer te laten werken, dan een muurtje te laten metselen. Ik ken ook geen kapper die gratis knipt omdat het zondag is. Theoretisch opgeleide professionals werkten tijdens de lockdowns vaker thuis, waardoor de grens tussen werk en privé nog verder vervaagde. Een op de zes midden- en hoger opgeleide werknemers is zelfs meer dan twee uur per week kwijt met het beantwoorden van werk-appjes en mailtjes buiten werktijd. Laten we werk en privé weer scheiden en betere afspraken maken over hoe en wanneer we met elkaar communiceren op het werk. Veel jongeren hebben daar namelijk behoefte aan.

Onder het label Aandachtswerk help bedrijven met het maken van afspraken over digitale communicatie. Ik geef keynotes en workshops over productiviteit en slimmer werken. Meer weten? Neem contact met me op. Of lees op deze pagina meer over deze lezing/workshop.

Volg Aaron

Neem contact op voor een lezing, keynote of quiz:
info[apenstaart]aaronmirck.com / 06 3438 3309

Nieuwsbrief