Skip to main content

Een spreker over technologie kan een breed scala aan onderwerpen behandelen. In dit artikel vind je de meest voorkomende onderwerpen die een spreker over technologie kan behandelen.

Nieuwe technologie zoals AI

AI neemt simpele, herhalende taken over. Zo hoeven we minder repetitief werk te doen. Een voorbeeld ter illustratie: wie de klantenservice van een bedrijf probeert te bereiken, communiceert vaak eerst met een chatbot die de meest simpele vragen beantwoordt. De klantenservice-medewerker beantwoordt nu nog alleen de meest lastige vragen. Die baan veranderde door AI van klantenservice-medewerker naar lastige-vragen-beantwoorder. 

AI biedt niet alleen kansen, maar kent ook diverse risico’s. We hebben tijdens de toeslagen-affaire gezien wat er gebeurt als algoritmes getraind worden op dubieuze data; onschuldige burgers worden op basis van etniciteit als schuldig aangemerkt. Bias in data, autonomie van gebruikers/burgers en uitlegbaarheid zijn thema’s die hierbij relevant zijn. Een goede spreker over AI staat stil bij beide punten.

Slim omgaan met innovaties

Een spreker over technologie kan vertellen over de impact van moderne technologieën op verschillende sectoren. Ook kan hij vertellen hoe je als bedrijf slim ingaat met dat soort innovaties. Verwar een tool bijvoorbeeld niet met een doel, zou een tip van een spreker over technologie kunnen zijn.

Innovaties kunnen bruikbaar zijn, maar het is niet nodig om op elke hype te springen. Dat je kinderen actief zijn op TikTok, betekent niet dat jouw werkgever er dus ook een account moet aanmaken. Wil je jongeren bereiken (doel), dan is TikTok daar een geschikte oplossing (tool) voor.

De impact van technologie op ons werk

Hoe verandert technologie de manier waarop we werken? Ons werk is de afgelopen jaren enorm veranderd. Iedereen kan beroemd worden via social media en elke organisatie heeft toegang tot de nieuwste AI-snufjes. Om er wat jargon tegen aan te gooien: technologie is een commodity geworden, kennis is gedemocratiseerd. 

Terwijl we toegang hebben tot dat soort moderne technologie, worstelen we met alledaagse technologie als de computer en smartphone. Kenniswerkers zijn te veel tijd kwijt met het managen van hun mail, worden te vaak afgeleid door hun smartphone en meldingen op hun computer.

Spreker over technologie en digitale etiquette

Wat te doen als je kind tien uur schermtijd heeft per dag? Is het oké om een (zakelijke) afspraak uitgebreid te googlen? Hoe reageer je als er in de groeps-app een complottheorie wordt gedeeld? Is het handig om al je kwaaltjes te googlen? Hoe heurt het online? Met andere woorden: wat zijn digitale etiquette?

Ik schreef een boek en heb een TEDxTalk gegeven over dit onderwerp. Die talk combineer ik met een quiz, waarin deelnemers (met groene en rode kaartjes) stemmen of een stelling waar of onwaar is. De winnaar wint eeuwige faam en een gesigneerd exemplaar van het boek. Ik blijf me erover verbazen hoe fanatiek deelnemers worden.

Op zoek naar een spreker over technologie?

Ik ben TEDx-spreker en word vaak gevraagd om lezingen te geven over (de impact van) technologie. Ik schreef diverse boeken over technologie en ben founder van Aandachtswerk, een initiatief om Nederland slimmer te laten werken. Mijn laatste boek is een gids voor moderne etiquette: Niet appen tijdens het eten. Over dit onderwerp gaf ik ook een TEDx-Talk. Hier vind je een overzicht van mijn lezingen, keynotes en workshops.

Leave a Reply