Skip to main content

Je leest steeds vaker over Artificial Intelligence (AI). Als spreker over AI vertel ik je graag meer over kunstmatige intelligentie. Ontdek in dit artikel wat AI precies is en wat de meest voorkomende toepassingen van AI zijn.

Wat is AI?

AI verwijst naar de ontwikkeling van computersystemen die in staat zijn om taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen. Het omvat een breed scala aan technieken, zoals machine learning, natuurlijke taalverwerking, computer vision en deep learning. AI stelt computers in staat om te leren en beslissingen te nemen op basis van gegevens (data).

Een van de belangrijkste doelen binnen het vakgebied AI is het creëren van systemen die autonoom kunnen handelen en menselijke intelligentie kunnen nabootsen. AI heeft de potentie om vele aspecten van ons dagelijks leven te verbeteren door saai en repetitief werk van ons over te nemen. Kunstmatige intelligentie klinkt misschien nog als verre toekomstmuziek, maar AI heeft al een immense impact op de maatschappij, bijvoorbeeld doordat het bepaalt welke content we zien op LinkedIn of YouTube.

Geschiedenis van AI

De geschiedenis van AI gaat terug tot de jaren ’50. In die tijd werd AI gezien als een veelbelovend terrein dat zou kunnen leiden tot de ontwikkeling van ‘denkende machines’. Hoewel de vooruitgang traag verliep, werden er in de loop der jaren verschillende mijlpalen bereikt. Een belangrijk moment in de geschiedenis van AI was de ontwikkeling van de eerste kunstmatige neurale netwerken in de jaren ’80. Deze netwerken waren geïnspireerd op de manier waarop het menselijk brein werkt en waren in staat om te leren van gegevens. Dit opende de deur naar nieuwe mogelijkheden voor AI-toepassingen.

In de jaren 90 en 2000 volgden er nieuwe doorbraken op het gebied van machine learning en data-analyse. Het gebruik van krachtigere computers en de beschikbaarheid van grote hoeveelheden gegevens hebben bijgedragen aan de snelle groei van AI. Dat we steeds meer gegevens online zetten (bijvoorbeeld door ze te posten op Facebook), zorgt ervoor dat AI ook steeds slimmer wordt.

Toepassingen van AI

AI heeft een breed scala aan toepassingen en heeft al invloed op verschillende aspecten van ons leven. Hier zijn enkele van de meest voorkomende toepassingsgebieden van AI:

  1. Machine learning in beeldherkenning: Machine learning-algoritmen worden gebruikt om computers te trainen om objecten en patronen in afbeeldingen te herkennen. Dit wordt gebruikt in gezichtsherkenningssystemen, bijvoorbeeld als je je telefoon probeert te ontgrendelen met je gezicht.
  2. Natuurlijke taalverwerking: AI-technieken worden gebruikt om computers te helpen menselijke taal te begrijpen en te verwerken. Deze technologie zorgt ervoor dat we gebruik kunnen maken van spraakherkenning, chatbots en vertaalsoftware.
  3. Autonome systemen: AI wordt gebruikt om autonome systemen te ontwikkelen die zelfstandig taken kunnen uitvoeren. Dit omvat autonome robots, drones en zelfrijdende voertuigen.
  4. Voorspellende analyse: AI-algoritmen kunnen worden gebruikt om trends en patronen in grote hoeveelheden gegevens te identificeren en voorspellingen te doen. Dit wordt veel gebruikt in de financiële sector, marketing en gezondheidszorg.
  5. Personalisatie van diensten: AI wordt gebruikt om gepersonaliseerde aanbevelingen te doen op basis van gebruikersvoorkeuren en gedrag. Hierdoor heb jij een andere timeline dan je buurman of collega.

Spreker over AI

Wil je meer weten over (de kansen en risico’s van) AI? Ik geef lezingen over AI en leg in een interactieve, informatieve en inspirerende lezing uit wat AI precies is, wat het niet is en hoe je het ethisch en effectief inzet. We kunnen samen de inhoud van de lezing bepalen. Die kan bestaan uit de volgende onderdelen:

  • Wat is AI, hoe werkt AI en wat is AI niet?
  • AI en de impact ervan op ons werk. Maakt AI ons overbodig?
  • Hoe werk ik slim met AI? Hoe benut ik de kansen van AI?
  • Wat zijn de risico’s van het werken met AI? Welke ethische aspecten kent het werken met AI?
  • Een quiz, waarin de bezoekers worden gevraagd of ze kunnen herkennen welke afbeeldingen door generatieve AI zijn gemaakt en welke content door mensen. De winnaar wint een van mijn boeken. Een interactief en lichtvoetig einde van een inhoudelijke lezing.

Dit zeggen anderen over deze spreker over AI

 “Dankzij zijn toegankelijke verhaal, dat met humor en flair wordt verteld, wordt nieuwe technologie begrijpelijk voor velen. Een inspirerend en heel actueel verhaal, dat erg tot de verbeelding spreekt”, aldus Ingrid Grimbergen, Communicatie Manager bij het Maastricht Convention Bureau. 

Margo Blikman, JBR: “Ik was erg onder de indruk van de lezing van Aaron Mirck. Hij sprak met passie en kennis over het onderwerp en betrok het publiek bij zijn verhaal. Hij ontrafelde mythes omtrent AI en gaf ook concrete voorbeelden hoe AI in ons werk te gebruiken. Ik raad iedereen aan om naar zijn lezing te luisteren of te lezen. Hij is een inspirerende spreker en een expert op het gebied van AI.”

Meer weten? Neem contact op via info[apenstaart]aaronmirck.com of nulzes 34383309.

Ik heb een e-book geschreven over wat AI nou precies is en ook: wat het niet is. In minder dan een half uur leert het je feit van fictie te onderscheiden. Dat boekje download je (gratis) hieronder.

[mailerlite_form form_id=1]

Leave a Reply