Dit is de toekomst van AI, volgens deze spreker over AI

Welke impact gaat AI hebben op de werkgelegenheid, creativiteit en de samenleving? Als spreker over AI vertel ik je graag meer over de toekomst van AI.

AI en werkgelegenheid

Een van de veelbesproken onderwerpen met betrekking tot AI is de impact ervan op werkgelegenheid. AI zal naar verwachting repetitieve taken en routinematige banen automatiseren. Dit zal ons werk veranderen. Werknemers kunnen zich door AI vaker concentreren op taken die creativiteit en menselijke interactie vereisen. AI neemt het werk over dat saai is, wij krijgen er de leuke taken voor terug.

Tegelijkertijd zal de opkomst van AI nieuwe banen creëren in AI-gerelateerde functies. Dit omvat AI-ontwikkelaars, datawetenschappers, ethische AI-experts en AI-strategen. Er zal ook meer vraag zijn naar werknemers met ‘menselijke vaardigheden’. Denk aan: kritisch denken, creativiteit en emotionele intelligentie. Met de opkomst van AI is het belangrijk dat werknemers zich voortdurend blijven bijscholen. Merk op: AI zal niet alleen lager-opgeleid werk veranderen. Het zal impact hebben op de hele ‘opleidingspiramide’, zoals mooi verwoord in dit rapport van de WRR.

AI en creativiteit

Steeds meer teksten, afbeeldingen, video’s en liedjes worden gemaakt door AI. Hierdoor worden veel kunstvormen ‘democratischer’. Vroeger had je een complete studio nodig en nu maken een aantal handige AI-tools iedereen een potentiële popster. AI kan worden gebruikt om ontwerpprocessen te verbeteren en biedt handige suggesties voor verbetering. Het kan dienen als een hulpmiddel voor schrijvers, filmmakers en contentmakers om hun creatieve proces te verrijken.

AI kan een rol spelen bij het ondersteunen en versterken van creativiteit. Toch is het belangrijk om te benadrukken dat AI de unieke menselijke creativiteit niet volledig kan vervangen. Het is eerder een hulpmiddel dat kan dienen als inspiratiebron en ondersteuning voor menselijke creatieve processen. Zie AI als een stagiair, in plaats van als een hoofdredacteur.

AI en de samenleving

AI heeft al een gigantische impact op de maatschappij, omdat slimme algoritmes bepalen welke content we te zien krijgen op YouTube of in de zoekresultaten van Google. De toekomst van AI biedt spannende mogelijkheden – maar ook uitdagingen. Het is belangrijk dat we proactief (blijven) nadenken over de impact van AI. Laten we ervoor zorgen dat AI wordt ontwikkeld en gebruikt op een manier die positieve veranderingen teweegbrengt en de samenleving ten goede komt.

Een belangrijk uitgangspunt bij het ethisch omgaan met AI is dat AI niet objectief of neutraal is. De controle op fraude met AI kan mogelijk problematisch zijn, als het algoritme getraind is op racistische data. Door kritischer te zijn op AI en de data die ervoor gebruikt wordt, worden dit soort misverstanden hopelijk voorkomen.

Spreker over AI

Wil je meer weten over (de kansen en risico’s van) AI? Ik geef lezingen over AI en leg in een interactieve, informatieve en inspirerende lezing uit wat AI precies is, wat het niet is en hoe je het ethisch en effectief inzet. We kunnen samen de inhoud van de lezing bepalen. Die kan bestaan uit de volgende onderdelen:

  • Wat is AI, hoe werkt AI en wat is AI niet?
  • AI en de impact ervan op ons werk. Maakt AI ons overbodig?
  • Hoe werk ik slim met AI? Hoe benut ik de kansen van AI?
  • Wat zijn de risico’s van het werken met AI? Welke ethische aspecten kent het werken met AI?
  • Een quiz, waarin de bezoekers worden gevraagd of ze kunnen herkennen welke afbeeldingen door generatieve AI zijn gemaakt en welke content door mensen. De winnaar wint een van mijn boeken. Een interactief en lichtvoetig einde van een inhoudelijke lezing.

Dit zeggen anderen over deze spreker over AI

 “Dankzij zijn toegankelijke verhaal, dat met humor en flair wordt verteld, wordt nieuwe technologie begrijpelijk voor velen. Een inspirerend en heel actueel verhaal, dat erg tot de verbeelding spreekt”, aldus Ingrid Grimbergen, Communicatie Manager bij het Maastricht Convention Bureau. 

Margo Blikman, JBR: “Ik was erg onder de indruk van de lezing van Aaron Mirck. Hij sprak met passie en kennis over het onderwerp en betrok het publiek bij zijn verhaal. Hij ontrafelde mythes omtrent AI en gaf ook concrete voorbeelden hoe AI in ons werk te gebruiken. Ik raad iedereen aan om naar zijn lezing te luisteren of te lezen. Hij is een inspirerende spreker en een expert op het gebied van AI.”

Meer weten? Neem contact op via info[apenstaart]aaronmirck.com of nulzes 34383309

Ik heb een e-book geschreven over wat AI nou precies is en ook: wat het niet is. In minder dan een half uur leert het je feit van fictie te onderscheiden. Dat boekje download je (gratis) hieronder.

[mailerlite_form form_id=1]

Vraag nu gemakkelijk & snel een offerte aan

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Menu