Populair misverstand over AI: AI is intelligent

AI – in het Nederlands Kunstmatige Intelligentie, bestaat uit twee onderdelen: kunstmatig en intelligent. Dat het niet van vlees en bloed is, staat dus buiten kijf. Maar is AI intelligent?

Wat is intelligentie?

Voor we de vraag kunnen beantwoorden of AI intelligent is, is het nodig om te bepalen wat we onder intelligentie verstaan. Die vraag beantwoordt James Bridle in zijn onvolprezen boek Ways of Being. Tot niet zo lang geleden dachten we dat alleen de mens intelligent was en dat onze intelligentie hetgeen is wat ons onderscheidt van andere diersoorten. De definitie van intelligentie was (en is nog vaak) zoiets als: ‘wat mensen doen’.

Als we intelligent definiëren als iets dat lijkt op de bedenkers van AI, dan zou je kunnen beargumenteren dat AI intelligent is. Het lijkt bijvoorbeeld als gesprekspartner (chatbot) te fungeren. AI is in staat om een proces te automatiseren, doordat het klusjes van ons overneemt. ChatGPT lijkt antwoord te geven op vragen die we het systeem stellen. In al die opzichten doet het denken aan menselijkheid en daarmee aan intelligentie. Kunstmatige intelligentie wordt daarbij steeds slimmer, doordat AI van steeds meer rekenkracht en data gebruik kan maken.

Hallucinerende AI

Er is alleen iets aan de hand met de uitingen van AI. Niet elk antwoord dat chatbot ChatGPT geeft, snijdt hout. ChatGPT weet bijvoorbeeld wie het record heeft voor het lopend oversteken van het Kanaal (het water tussen Nederland en Engeland). Terwijl er maar één antwoord mogelijk is op deze vraag: Jezus Christus.

ChatGPT geeft wel vaker een antwoord dat raar, foutief of vervreemdend is. Men zegt dat AI in zo’n geval aan het hallucineren is; het heeft last van waanbeelden, net zoals een mens hallucineert. Dat is een rare en foute bewoording. ChatGPT is een Large Language Model. Het kan waarschijnlijke uitkomsten produceren, net zoals Google dat doet. Als jij op Google naar iets zoekt, dan verwacht de AI van de zoekmachine op basis van (jouw) data dat jij bepaalde zoektermen gaat gebruiken. ChatGPT is een auto complete on steroids, het is geen mens, het kan dus niet hallucineren. Het is dus ook niet intelligent.

Waarom is dit belangrijk?

De term kunstmatige intelligentie is problematisch, omdat AI-modellen nog vaak foutieve uitkomsten genereren en niets erop wijst dat ze die uitkomsten bewust genereren. AI-systemen als ChatGPT zijn in staat om waarschijnlijke uitkomsten te produceren. Dat doen ze op basis van openbare data. ChatGPT is dus ongeveer even intelligent als de gemiddelde uiting op het internet. Tech-bedrijven noemen alles wat los en vast zit ‘slim’: een slimme telefoon (smartphone) die gebruikt wordt in een slimme stad (smart city). Wat achterblijft zijn domme gebruikers, die zich het taalgebruik van tech- bedrijven laten aansmeren. Je kan je afvragen hoe intelligent dat is.

Je kan geen krant of tijdschrift openslaan zonder bericht over AI. Helaas wordt er ook veel onzin over AI verspreid. Ik help je feit van fictie onderscheiden met een gratis e-book, waarvan dit een van de hoofdstukken is. Je leest dit boekje in 30 minuten en die tijdsinvestering is het enige wat dit boekje je kost. Download het boekje hier of via het formulier hieronder. Wil je in een lezing of keynote meer te weten komen over AI? Hier vind je meer informatie over mijn lezing Wegwijs in AI.

[mailerlite_form form_id=1]

Vraag nu gemakkelijk & snel een offerte aan

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Menu